Linkovi

Beograd ponudio široku autonomiju na dve decenije, Albanci insistiraju na nezavisnosti Kosova


Razgovori su nastavljeni. Za međunarodnu trojku je pozitivna činjenica da se uopšte razgovara, dok tim iz Beograda, donoseći nove predloge, nakon briselskog susreta konstatuje kako je delegacija iz Prištine i ovoga puta odbila da razmatra predloge druge strane.

Nakon višesatnih susreta, prvo sa svakom od delegacija posebno, a potom i zajedničkog sastanka, međunarodna trojka je saopštila kako je briselski krug pregovora bio prilika da dve strane izlože svoje stavove - prištinska o nadgledanoj nezavisnosti, beogradska o suštinskoj autonomiji.

Tim iz Srbije, predvodjen predsednikom Borisom Tadićem i premijerom Vojislavom Koštunicom, stavio je na sto i novi predlog - primer autonomije kakvu imaju Olandska ostrva u sastavu Finske.

Sa albanske strane je odgovoreno jasnim odbijanjem predloga i ponuđenog primera.

Naglašenio je kako je Kosovo jedinstven slučaj, kako ga nije moguće porediti sa ostalim područjima i kako ga treba rešavati imajući na umu želju albanskog stanovništva za nezavisnošću i činjenicu da iza sebe imaju, kako je nakon sastanka rečeno, "višegodišnju torturu Beograda i Miloševićevog režima".

Medjutim, rečeno je i to da, iako Priština ovih 120 dana pregovora smatra poslednjim pokušajem da se dodje do dogovornog rešenja, neće vući jednostrane poteze. Potezi će uslediti, najavljuju predstavnici prištinskog tima, ali u koordinaciji sa Briselom i Vašingtonom.

Nova runda krajem novembra u Austriji

U Briselu je danas održana nova runda pregovora o budućem stasusu Kosova, uz posredovanje "trojke" Kontakt grupe koja je najavila da će pregovori biti nastavljeni krajem meseca.

Posle višečasovnog sastanka, "trojka" je saopštila da će sledeći sastanak sa delegacijama Beograda i Prištine održati u Badenu, u Austriji, od 26. do 28.novembra.

U saopštenju "trojke" se navodi da je na današnjim pregovorima delegacija Prištine opisala svoje vidjenje nadzirane nezavisnosti Kosova u skladu s preporukama specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija.

Tim Beograda nastavio je da delegaciji Prištine obrazlaže svoje vidjenje široke autonomije za pokrajinu unutar granica Srbije, piše u saopštenju u kome se dodaje da je trojka podsetila obe delegacije da će 10. decembra biti zaključen izveštaj Kontakt grupe generalnom sekretaru UN.

Vlada Srbije je saopštila da je pregovarački tim Beograda predložio na današnjim pregovorima da rešenje statusa Kosova, po kojem bi Kosovo imalo suštinsku autonomiju, bude oročeno na 20 godina.

Pregovarački tim je predstavio uporednu analizu modela suštinske autonomije Hongkonga, Olandskih ostrva i Kosova kao funkcionalnih rešenja saglasnih Povelji UN, navedeno je u vladinom saopštenju.

Beograd je predložio da u okviru rešenja za Kosovo budu usvojeni medjunarodno garantovani sporazum o statusu Kosova i nova rezolucija Saveta bezbednosti UN, a da sporazum bude oročen na 20 godina.

Prema predlogu Beograda, "rezervisane nadležnosti Srbije" bile bi spoljna politika, kontrola granica, zaštita srpskog verskog i kulturnog nasledja, dok bi odbrana bila "rezervisana nadležnost Srbije koja se ne primenjuje na Kosovu".

Kosovo bi biralo i uredjivalo svoje institucije bez mešanja Srbije i imalo bi zakonodavnu vlast u oblastima isključive nadležnosti Kosova i u drugim slučajevima utvrdjenim sporazumom, a Srbija ne bi mogla da menja niti ukida zakone Kosova.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu i lider Demokratske partije Kosova Hašim Tači ponovili su danas uoči pregovora da je Kosovo spremno za nezavisnost, ali da će odluku o proglašenju "koordinirati sa Vašingtonom i Briselom".

XS
SM
MD
LG