Linkovi

Potpisan Sporazum o saradnji ministarstava odbrane Crne Gore i Srbije


Ministri odbrane Crne Gore i Srbije Boro Vučinić i Dragan Šutanovac potpisali su danas u Podgorici Sporazum o saradnji, čiji je cilj unaprjeđenje odnosa dvije zemlje u oblasti odbrane i bezbjednosti.

Ministar odbrane Crne Gore Boro Vučinić kazao je da Sporazum definiše saradnju u svim sferama bezbjednosne politike i odbrane, napominjući da su pred Crnom Gorom i Srbijom, nakon što su postale članice Partnerstva za mir, nove obaveze, koje će se efiksanije ostvarivati kroz kvalitetnu reginalnu saradnju.

“Crna Gora i Ministarstvo odbrane ostaju posvećeni odnosima saradnje sa zemljama regiona, a upravo sa Srbijom i njenim Ministarstvom odbrane taj odnos treba da bude najsadržajniji i najbliži”, kazao je on.

Vučinić je naveo da je u razgovoru sa Šutanovcem dogovoreno da se određena pitanja koja su naslijeđena iz prethodnog perioda - imovina i druga, rješavaju na otvoren način, kroz sagledavanje svih detalja i onoga što je interes i jedne i druge strane.

’’Pitanja imovine rješavaćemo kroz rad Mješovite komisije, ali se nadam da to neće opterećivati naše buduće odnose’’, kazao je Vučinić.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac kazao je da u razgovoru nisu naišli ni na jedan problem koji bi u budućnosti mogao da stvara tenzije između Crne Gore i Srbije i ministarstva odbrane.

On je rekao da će zajednička komisija Crne Gore i Srbije analizirati sve okolnosti u vezi sa vojnom imovinom, kako bi se konačno napravio spisak šta su obostrana potraživanja, a šta su realne mogućnosti.

’’Ne mislim da je to proces koji možemo da završimo u ovim pregovorima, biće potrebno neko vrijeme, ali opet mislim da ćemo u prijateljskom dijalogu doći do konačnog rješenja’’, istakao je on.

Šutanovac je, govoreći o statusu Kosova, kao neargumentovane ocijenio najave da će Srbija prekinuti diplomatske odnose sa zemljama koje bi priznale unilateralno proglašnu nezavisnost Kosova.

Šutanovac je istakao da eventualna eskalacija sukoba na Kosovu može ugroziti cio region, pa i Crnu Goru.

Ministra Šutanovca primili su u toku dana i najviši crnogorski zvaničnici.

XS
SM
MD
LG