Linkovi

U Pakistanu oslobođeno 3.400 osoba pritvorenih tokom vanrednog stanja


Pakistanski zvaničnici su ob javili da je oslobodjeno 3400 osoba pritvorenih u vreme vanrednog stanja koje je zaveo predsednik Pervez Mušaraf.

Predstavnik Ministarstva unutrašnjih poslova, Džaved Ikbal Čima, izjavio je da će neki od preostalih dve hiljade zatvorenika takodje biti uskoro oslobodjeni.

Neposredno pre oslobadjanja pritvorenika, policija se sukobila sa anti-vladinim demonstrantima koji su se usprotivili zabrani protestnih okupljanja. U Karačiju je danas uhapšeno najmanje 140 novinara na skupu sa koga su se čule osude strogih ograničenja medijskog izveštavanja, uvedenog u skladu merama vanrednog stanja, zavedenog 3. novembra.

Takodje danas, državna izborna komisija zvanično je saopštila da će parlamentarni izbori u Pakistanu biti održani 8 januara. Opozicioni lideri su najavili da bi mogli da bojkotuju izbore ukoliko vlada ne vrati Pakistan na demokratsku upravu i vrati na položaj sudije Vrhovnog suda koje je smenio predsednik Mušaraf.

Predsednik Mušaraf danas je otputovao u Saudijsku Arabiju radi dvodnevnih razgovora sa najvišim tamošnjim funkcionerima. Bivši pakistanski premijer Navaz Šarif, koji je u izgnanstvu u Saudijskoj Arabiji, demantovao je izveštaje da planira da razgovara sa generalom Mušarafom tokom njegove posete Kraljevini.

XS
SM
MD
LG