Linkovi

Uoči mirovne konferencije u SAD Olmert i Abas razmenili nove predloge


Palestinski pregovarač Saeb Erekat je izjavio da su izraelski premijer Ehud Olmert i palestinski predsednik Mahmud Abas, danas u Jerusalimu razmenili nove predloge.

Erekat je rekao da su dva lidera uputila svoje pregovaračke ekipe da nastave rad na zajedničkom dokumentu koji će biti predstavljen na konferenciji koja treba da se održi iduće nedelje u Anapolisu u američkoj državi Merilend.

Olmert je izjavio da očekuje da posle te konferencije počnu intenzivni razgovori o suštinskim pitanjima kao što su granice, budućnost Jerusalima i status palestinskih izbeglica.

Abas je rekao da će nastaviti razgovore sa Izraelom da bi osigurao smisao predstojeće konferencije. On je ukazao da se Palestinci nadaju da će postići sporazum koji će im omogućiti da mirovna konferencija pod pokroviteljstvom Sjedinjenih Država dobije čvrste osnove.

Uoči današnjeg sastanka sa Abasom, Olmert je dobio odobrenje vlade za oslobađanje 441 palestinskog zatvorenika – u znak dobre volje prema palestinskom predsedniku, ali su palestinski zvaničnici rekli da taj broj nije odgovarajući.

XS
SM
MD
LG