Linkovi

Članstvo Crne Gore u EU i NATO nema alternativu


Članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u nema alternativu, jer je to put koji vodi ka većoj bezbjednosti i ekonomskoj perspektivi, ocijenjeno je na Sedmom Cetinjskom parlamentarnom forumu koji je danas počeo u crnogorskoj prijestonici.

Otvarajući skup, predsjednik crnogorskog parlamenta Ranko Krivokapić, kazao je da region zapadnog Balkana treba da postane zona mira i saradnje. On je naveo da su izazovi veliki i da se samo zajednički mogu naći dobri odgovori na njih.

“Sila je, nadam se, nepovratno iza nas i sada prednost treba dati argumentima razvoja i saradnje”, rekao je on.

Krivokapić smatra da region ima dovoljno samosvijesti i snage da loše procese sa početka 90 godina prošlog vijeka okrene u pravcu evropskih i evroatlanskih integracija.

Šef Misije Organizacije za evropsku bezbjednost i saradnju u Crnoj Gori Parskiva Badesku kazala je da parlamentarci uvijek imaju najbitniju ulogu u bezbjednosti i stabilnosti društva, u ratu i miru.

Prema njenim riječima, bezbjednost ne podrazumijeva samo vojsku, već i nevojne institucije u borbi protiv terorizma, građanskih ratova i organizovanog kriminala.

Sedmi Cetinjski parlamentarni forum ugostio je predsjednike i članove odbora za bezbjednost i odbranu zemlja iz okruženja i predstavnike parlamenata država Evropske unije.

Oni će na dvodnevnom skupu razgovarati na temu »Partnerstvo za mir i perspektive članstva u NATO - faktor stabilnosti u regionu«, saopšteno je iz crnogorske Skupštine.
Na Forumu učestvuju predsjednici i članovi odbora za bezbjednost i odbranu parlamenata Srbije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Grčke, Italije, Makedonije i Crne Gore.

Učesnici prvog dana Foruma razgovaraju o procesu evroatlanskih integracija zemalja jugoistočne Evrope, kao i izazovima reformi sektora odbrane i bezbjednosti.

XS
SM
MD
LG