Linkovi

Partija Hašima Tačija pobednik izbora na Kosovu


Demokratska partija Kosova Hašima Tačija pobednik je na opštim i lokalnim izborima, dok je kosovski administrator Joahim Riker pozvao albanske lidere na saradnju sa Srbima.

Preliminarni, nezvanični podaci sa poslednjih izbora na Kosovu pokazuju da je Demokratska Partija Kosova (DPK), Hašima Tačija, pobednik kako na opštem tako i na lokalnom nivou, ali da je za formiranje vlade neophodno formiranje koalicije.

Prema dosadašnjim izjavama svi politički subjekti osim reformističke partije ORA, koju vodi Veton Suroi, spremne su da udju u koalicije sa ostalim strankama koje su participirale na izborima. Potpredsednik pobedničke DPK, koja za sada vodi sa 34 odsto glasova, izjavio je danas da je njegova stranka otvorena za saradnju sa svima, dok lider partije, Hašim Tači tvrdi ”da će biti najbolji premijer na Kosovu”.

Demokratski Savez Kosova (DSK) prema izjavi potpredsednika Ekrema Krueziua, sačekaće zvanične rezultate pa tek onda izaći sa stavom o eventualnom formiranju koalicije sa nekim od stranaka koje su prešle cenzus.

Šef UNMIK-a Joahim Riker pozvao je albanske političke lidere da u što kraćem mogućem roku formiraju institucije na Kosovu ističući da od njih tokom predstojećih sedmica očekuje značajne poteze i ključne odluke. Riker je apelovao da odnos albanskih lidera prema srpskoj zajednici na Kosovu ostane korektan i da posledice njihovog bojkota izbora budu minimalizovane, dodavši da oni ni u kom slučaju ne bi trebalo da budu kažnjeni zbog zvanične politike Beograda.

“Budućnost Kosova ne treba da bude samo demokratska već i multietnička. To je razlog više da se izgrade mostovi i sačuvaju bliski kontakti sa srpskom zajednicom”, zaključio je šef UNMIK-a, Joahim Riker.

XS
SM
MD
LG