Linkovi

EU upozorava da bi ishitreno proglašenje nezavisnosti moglo da izloluje Kosovo


Evropski ministri su pozdravili činenjicu da su izbori na Kosovu održani u miru, bez incidenata, uz poštovanje evropskih i medjunarodnih standarda. Sa druge strane, Savjet ministara je razočaran slabim odzivom, a posebno činjenicom da su kosovski Srbi, odgovarajući na poziv Beograda, bojkotovali izbore. To je u suprotnosti sa nastojanjem da sve kosovske zajednice imaju učešća u u političkom životu Kosova, ukazali su evropski ministri.

Kako je već u utorak Brisel domaćin novom krugu pregovora Beograda i Prištine o kosovskoj budućnosti, tako šefovi diplomatija evropskih članica iskazuju punu podršku svom predstavniku u medjunarodnoj Trojki, ambasadoru Volfgangu Išingeru i namjeri da se aktuelni proces zaključi 10. decembra.

Savjet ministara, u tom svjetlu, poziva Beograd i Prištinu da intenziiviraju pregovore, iskažu snažniju fleksibiilnost, da pozitivno i konstruktivno prihvataju inicijative Trojke, da učine sve kako bi se obezbjedilo rješenje za Kosovo koje će biti rezultat dogovora dvije strane.

“Ne bi treba dramatizovati ono što će se dogoditi posle 10. decembra. Svijet se neće zaustaviti ako pregovori Beograd-Priština pod okriljem Trojke ne daju rezultat, kaže Luiš Amado, ministar inostranih poslova Portugala, predsjedavajućeg Evropskojn uniji.

"Evropska unija je uvijek preferirala rezoluciju Saveta bezbednosti UN. Ali ako nema dogovora članica Savjeta bezbjednosti život se mora nastaviti Trebalo bi da nastojimo da se rešenje nađe u skladu s medjunarodnim pravom. O tome ćemo uskoro razgovarati i sa generalnim sekretarom UN. Mi u Evropskoj uniji želimo da budemo u prvoj liniji podrške stabilnosti Balkana”, rekao je na press konferenciji Havijer Solana, visoki predstavnik EU za spoljnu i bezbednosnu politiku.

Jasno, održivo i hitno rješenje za Kosovo je neophodno, upozoravaju ministri, koji, istovremeno, smatraju da jednostrano proglašenje nezavisnosti, kakvo se najavljuje od strane kosovskih političara, ne bi bilo rješenje problema i ne bi dalo doprinos trajnoj stabilnosti regiona.

"Vidim da je gospodin Tači već dao neke vrlo ozbiljne izjave i ja to mogu da razumijem, ali mislim da i Tači razumije razliku između opozicionog političara i odgovornogf premjera. Kosovo je de fakto nezavisno od Srbije. Mislim da Kosovo ne želi da bude nezavisno od međunarodne zajednice. Kosovu je potrebna zaštita NATO-a i pomoć EU i ne mislim da bi Tači trebalo da izoluje Kosovo. Njegov primarni zadatak bi trebalo da bude ujedinjenje Kosova i uspostavljanje komunikacije sa onima koji su bojkotovali glasanje", kaže švedski šef diplomatije Karl Bilt.

Božidar Đelić, zamjenik premijera Srbije pozdravlja poruku evropskih ministara:

“Raduje nas to što je EU pozvala sve strane da se uzdrže od unilateralnih poteza. Činjenica je da sada svako vidi zbog čega je potrebno šansu dati pregovorima i zašto je kompromis mnogo bolji od jednostrane akcije. Ovo nije vrijeme za razmišljanje o negativnim poosljedicama negativnog ishoda, već šansa za sve nas da radimo kako bi došli do pozitivnog rezultata. Srbija je već izašla sa svježim idejama, poput honkonškog primjera. Sjutra će Beograd dodatno pojasniti svoje ideje. Mi smo fleksibilna, inovativna i konstruktiva strana. Sada tražimo od EU i Trojke da i od Albanaca zatraže konstruktivnost, imajući u vidu da u ovom procesu pregovora nisu ponudili ništa."

BiH u političkoj krizi

Za evropske ministre inostranih poslova nema dvojbe - BiH jeste u političkoj krizi i krajjnje je vrijeme da se taj zabrinjavajući trend pogoršavanja prilika zaustavi, poručuju danas iz Brisela. Oni aglašavaju da bh politički lideri snose punu odgovrnost za takvo stanje- zato ih ppozvaju da prestanu sa praksom podrivanja temelja
države, da, umjesto toga, osiguraju punu funkcionalnost drzavnih institucija i ubrzaju reforma, što je za BiH jedini put naprijed.

Naglašava se i jasna podrška Visokom predstavniku, Miroslavu Lajčaku, pa se pozivaju sve strane, posebno ona u RS, da u potpunosti poštuju njegove oodluke i da ih hitno sprovedu u djelo.

XS
SM
MD
LG