Linkovi

Danas vam predstavljamo akcionu avanturu, film “Beowulf”


Drevna evropska saga o herojima stiže na veliki ekran, ali ne na način kako su je generacije profesora književnosti predavale. Ova akciona avantura priča svoju istorijsku priču kroz tehnologiju kompjuterskog doba ,koja je kombinacija žive akcije i digitalne animacije.

U Skandinaviji, pre nekih 15 vekova krvožedno stvorenje po imenu Grendel pustoši kraljestvo kralja Hrotgara. Onda iznenada stiže šampion. Beovulf ubija Grendela, ali velikog ratnika očekuje još veći izazov u vidu Grendelove majke. Ona se Beovulfu prikazuje ne kao čudovište, već kao prelepa zavodljiva žena.

To jedan od nekoliko značajnih elemenata scenarija Rodžera Ejverija i Nila Gejmena, koji se baš i ne nalaze u čuvenoj epskoj pesmi. Bilo kako bilo, scenarista Gejmen insistira da su njihovi dodaci u skladu sa drevnom pričom i njenom vekovnom tradicijom usmenog prenošenja, pre nego što ju je prvi put zabeležio jedan hrišćanski monah pre hiljadu godina.

“Svaka priča koja se prenosi usmeno se menja. To je cela poenta, ona se prepričava, sedite negde i pričate svoju verziju i ukoliko vam se čini da se onima koji vas slušaju dopada priča o borbi sa Grendelom, onda ćete nastaviti sa njom i dodati neke nove stvari. Možda će neka druga publika želeti više žena u priči. Onda pogledate rukopis koji nam je ostavio monah i zapitate se šta je još mogao da izostavi”?

Ono što se dogodilo u pećini i u ostatku priče vizuelizovano je zahvaljujući tehnici «snimanja pokreta», koju je reditelj Robert Zemekis prvi put upotrebio u porodičnom filmu iz 2004 "Polarni Ekspres". Na glumce su nakačeni elektronski senzori koji snimaju svaki njihov pokret, od pokreta očiju do stiskanja pesnica, dok glume u scenama na praznoj pozornici. Animatori koriste snimnjene pokreta da stvore digitalne likove na digitalnoj pozadini. Engleski glumac, Rej Vinston, koji igra ratnika Beovulfa, kaže da je nova tehnologija dozvolila i njemu i njegovim kolegama da zađu u same osnove glumačke tehnike.

Jedna od zvezda filma, Anđelina Žoli prizanje da je bila iznanđena kada je videla šta su animatori učinili od njenog portreta Grendelove majke.

“Bila sam uzbuđena, dobila sam poziv da radim sa Zemekisom, a onda su mi rekli da ću biti gušter, i pokazali su mi slike žene, koja je do pola ofarbana u zlatnu boju, a onda i guštera. Ja imam decu i pomislila sam kako je to i sjajno i bizarno, jer biću neki ludi čovek-reptil odnosno čudovište.

”Zaista sam bila uzbuđena. Onda sam videla poster i nekedruge stvari i shvatila da nisam samo gušter. “Nisam očekivala da ćemo se toliko pojavljivati, niti da će sve delovati tako stvarno. Stoga, pogotovo zbog lika koji tumačim, bilo je u početku smešno,aonda je bilo nekih trenutaka kada sam se osećala stidljivo. Baš me je iznenadilo da sam se osećala tako otkriveno.”

U filmu "Beowulf" igraju i Ser Entoni Hopkins u ulozi kralja Hrotgara, te Džon Malkovič kao njegov savetnik Anfert. Robin Rajt Pen je kraljica, a Krispin Glaver čudovište Grendel. Herojska priča ima i odgovarajući saundtrek čiji je autor Alan Silvestri, dugogodišnji filmski kompozitor i česti saradnik reditelja Roberta Zemekisa.

XS
SM
MD
LG