Linkovi

Poziv na ujednačene standarde za emocionalnu terapiju obolelim od raka



" hspace=2 src="/serbian/images/sleep1.jpg" width=210 align=right vspace=2 border=0>Američki institut za medicinu objavio je studiju koja poziva na ujednačene standarde za emocionalnu terapiju namenjenu pacijentima obolelim od raka.

Pacijenti koji su preživeli rak dele svoje priče o bolu – ne samo bolu od hirurške operacije ili hemoterapije – već o uznemirenosti i depresiji koje traju dugo posle tretmana. Bet Libson Hokins je preživela rak.

«Bilo bi veoma lepo da sam imala ekoga da mi pomogne u razmišljanju o tome šta znači imati rak i kako to utiče na ostatak vašeg života,» kaže Hokins.

Iako se u studiji priznaje da medicinski tretman za rak podrazumeva veliki broj koraka, navodi se da emocionalni ožiljci zbog tih potencijalno pretećih bolesti ostaju često netretirani. U izveštaju se posebno kritikuje nedostatak tretmana u 20 od najboljih bolnica u zemlji. Samo 8 ima uobičajeni psihološki pregled – koji je često ponudjen samo nekim pacijentima, ne i svima. Doktor Li Švarcberg je specijalista za rak na klinici Vest u Memfisu u državi Tenesi.

«Moramo šire da posmatramo i tretiramo sve pacijente i pobrinemo se o svim njihovim potrebama, uključujući njihov rak,» kaže on.

Na klinici Vest, pacijenti odgovaraju na upitnik o njihovom emocionalnom stanju – pre nego što odu na pregled. U studiji Instituta za medicinu traži se da se ovakva vrsta pregleda uradi u svakom koraku, od dijagnoze do poslednje posete lekaru. Karen Sjudet, koja je preživela rak dojke, kaže da je to moglo značajno da joj pomogne da se izbori tokom brojnih dana hemoterapije.

«To je bilo veoma teško za mene. Nikada neću zaboraviti jutro kada je počela da mi opada kosa,» kaže ona.

U izveštaju se takodje kritikuju oni koji pružaju medicinske usluge zbog propusta da obaveste pacijente o savetnicima za mentalno zdravlje i grupama za podršku pacijentima. Jedna od njih ustanovila je da joj je iskustvo pričanja sa drugima pomoglo da se oporavi.

«Pored moje porodice, niko drugi mi je pomogao,» kaže ova pacijentkinja.

Medjutim, Američko udruženje za kliničku onkologiju, koje čine specijalsti za rak, objavilo je da nudi novi kurs za svoje članove o tome kako da obrate više pažnje na emocionalne potrebe svojih pacijenata.

XS
SM
MD
LG