Linkovi

Nebojša Radmanović: Bez izmena Lajčakovih mera nema rešenja krize


Srpski član Predsedništva BiH Nebojša Radmanović izjavio je danas da bez izmena ili povlačenja mera visokog predstavnika u BiH Miroslava Lajčaka, koje se odnose na način odlučivanja u državnim institucijama, neće biti moguće rešiti postojeću krizu u BiH.

"U situaciji da ne bude promene odluke, Savez nezavisnih socijaldemokrata kao najjača politička partija na nivou BiH biće opozicja", rekao je Radmanović novinarima u Banjaluci.

Prema njegovim rečima, ako se to desi, neminovni su prevremeni izbori u BiH. Radmanović je rekao da je postojeća kriza u BiH najozbiljnija od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas i pozvao sve relevantne institucije u BiH da rade na smirivanju stanja, a političare da prestanu sa međusobnim optuživanjima.

Srpski član Predsedništva BiH pozvao je Lajčaka da "još jednom razmisli o svojim poslednjim odlukama", kao i da podstakne eksperstke timove OHR-a i Vlade Republike Srpske da što pre pronađu rešenja u vezi sa pravnim tumačenjem nametnutih rešenja.

Prema njegovim rečima, vladin pravni tim je ponudio prihvatljivo rešenje, koje ne znači povlačenje mera visokog predstavnika, već usklađivanje tih mera sa Ustavom BiH.

"Rešenja ima. Ne mislim da će se odluka povući, ali smatram da je moguće autentičnim tumačenjem doći do pravne norme koja onemogućuje preglasavanje, koje je onemogućeno i Ustavom BiH", kazao je Radmanović.

Sutra četvrti sastanak stručnjaka iz Republike Srpske i OHR-a

U Sarajevu će sutra biti održan četvrti sastanak pravnih eksperata Vlade Republike Srpske i Kancelarije visokog predstavnika u BiH u vezi sa nedavnom odlukom o izmenama i dopunama zakona o Savetu ministara BiH. Visoki predsatvnik u BiH Miroslav Lajčak je 19. oktobra proglasio izmene i dopune zakona o Savetu ministara. Tim odlukama, Lajčak je dao mogućnost vladi BiH da deluje kada je na sednici većina ministara i da se odluke mogu donositi prostom većinom glasova.

Zvaničnici u Republici Srpskoj negoduju zbog Lajčakove odluke, tvrdeći da je njome omogućeno preglasavanje jednog naroda. Zbog odluke visokog predstavnika, 1. novembra je ostavku na mesto predsedavajućeg Saveta ministara BiH podneo Nikola Špirić.

XS
SM
MD
LG