Linkovi

Američka vojska izmorena zahtevima rata smatra vrhovni komandant


Zvaničnici američke vojske rekli su ključnom senatskom odboru da zahtevi vođenja dva rata umanjuju sposobnost vojske da ostane u pripravnosti za konflikt. Istovremeno, demokratski lideri u Kongresu najavljuju da ne treba očekivati da odobre novi ratni budžet, sve dok predsednik Buš ne prihvati raspored za povlačenje iz Iraka.

Američke trupe ratuju u Avganistanu većviše od šest godina. U Iraku borbe traju već petu godinu zaredom. U vojsci kažu, da ova dva rata zajedno predstavljaju treći najduži sukob u istoriji SAD.

Američki vojnici sada provode jednu godinu kod kuće, pre nego što se vrate u ratnu zonu, a onda su odvojeni od svojih porodica 15 meseci. Sekretar za kopnenu vojsku Pit Geren rekao je pred senatskim odborom za oružane snage da je ovo najduža borba ikada za potpuno dobrovoljnu vojnu silu.

"Nalazimo se u nepoznatoj situaciji, i naši vojnici i njihove porodice", rekao je Pit Geren, koji je zajedno sa načelnikom generalštaba kopnene vojske generalom Džordžom Kejsijem zatražio pomoć od senatskog Odbora za oružane snage.

Vojni izveštaji ističu da postojani konflikt, pored toga što iscrpljuje ljude, dovodi i do habanja opreme. Kongres je vojsci i marinskimsnagama obezbedio 49milijardi dolara za opopravku i zamenu opereme, ali ni to možda neće biti dovoljno. General Kejsi rekao je senatorima da je vojska u debalansu.

"Trenutna potražnja za našim snagama prevazilazi neše mogućnosti. Istrošeni smo u pokušajima da odgovorimo na zahteve trenutnih borbi i ne uspevamo da dovoljno brzo obezbedimo spremne snage za neke druge eventualnosti", naglasio je Kejsi.

Demokrate i republikanci u sastavu pomenutog odbora zakleli su se na podršku američkim vojnicima, ali politička bitka oko američkog vojnog prisustva u Iraku preti tekućem finansiranju. Demokrate žele da obavežu predsednika Buša da u zamenu za novac koji je tražio počne sa povlačenjem vojske iz Iraka. Predstavnički dom je u sredu tesnim glasanjem odobrio 50 milijardi dolara za kratkoročno finansiranje, ali je postavio cilj da se borbe okončaju u roku od godinu dana. Bela kuća je odmah zapretila da će staviti veto na tu zakonsku meru. Sekretar kopnene vojske Pit Geren kaže da će vojska uskoro početi da koristi svoj godišnji operativni budžet za finansiranje rata.

"Proći ćemo kroz naš operativni i račun za održavanje, ali ako do sredine februara ne dobijemo neštoiz budžeta, bićemo u poziciji da moramo da počnemo da dajemoodsustva civilima i otakazujemo ugovore", objasnio je Geren.

Republikanski senator Džef Sešns optužio je demokrate da igraju političke igre.

"Nezamislivo je da bismo mi izložili našu vojsku opasnosti. Generale Kejsi, vi ste komandovali našim trupama tamo, one zaslužuju apsolutnu podršku Kongresa Sjedinjenih Država", rekao je senator Sešns.

Demokrate u Odboru uzvratile su pitanjem kada će iračke snage,kako je predsednik obećao, preuzeti odgovornost za bezbednost od američkih trupa, kao što je predsednik obećao. Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi i druge demokrate kažu da neće čak ni razmotriti pitanje finasiranja rata do sledeće godine, ukoliko ne budu uspeli na nametnu administraciji plan za povlačenje iz iraka.

XS
SM
MD
LG