Linkovi

Senator Hilari Klinton sve agresivnije uzvraća na napade svojih rivala


Vodeća kandidatkinja za predsedničku nominaciju Demokratske partije, senatorka iz Njujorka Hilari Klinton, sve agresivnije uzvraća na napade svojih rivala u trci za predsedničku nominaciju.

U najnovijoj debati demokrata, koju je prenosila mreža Si En En, senator iz Ilinoisa Barak Obama je rekao da glasači žele direktne odgovore na teška pitanja, nešto što je, kak je rekao, Hilari Klinton propustila da uradi. Još jedan rival, bivši senator Džon Edvards iz Severne Karoline, rekao je da demokrate koje tragaju za kandidatom koji će uneti promene u Vašingtonu, ne bi trebalo da računaju na senatorku Klinton.

«Ona govori da će uneti promene, nastavljajući da brani sistem koji ne funkcioniše, koji je zastareo i korumpiran.»

Medjutim, Hilari Klinton je ovog puta oštro uzvratila. Ona je dovela u pitanje Obamin predlog za reformu zdravstvenu zaštite i optužila Edvardsa da sve više koristi istu vrstu napada koju protiv nje koriste i republikanci.

«Mi smo demokrate i trudimo se da predložimo najbolju osobu koju možemo da bismo pobedili, i ja nemam ništa protiv da primam udarce u vezi sa mojim ranijim stavovima i konkretnim pitanjima, ali kada neko počne da baca blato, najmanje što možemo jeste da se nadamo da su ti napadi tačni i da ne potiču iz republikanskog repertoara».

Ali, njeni partijski rivali ne odustaju od sukobljavanja sa Hilari Klinton, koja i dalje vodi u nacionalnim anketama u trci za partijsku nominaciju. Barak Obama je odgovorio na njeno kritikovanje njegovog predloga za reformu penzionog sistema.

«Ovo je nešto što bih mogao da očekujem od Mita Romnija ili Rudija Djulijanija, kad počnemo da se igramo brojevima pokušavajući da postignemo poen».

Politički analitičari očekuju da će okršaji medju demokratama postajati još oštriji s približavanjem primarni partijski izbori. U Ajovi će proces izbora predsedničkog kandidata početi 3. januara za obe glavne partije, a trenutno su Hilari Kilinton, Obama i Edvards u tesnoj borbi medju demokratama, podseća Leri Sabato, direktor Centra za političke studije na Univerzitetu države Virdžinije.

«Ovo je sada prava trka, i zato mislim da ova debata neće imati nikakav značajniji uticaj na duže staze. Mislim da je prava trka u Ajovi.»

Većina stručnjaka i dalje smatra da je senatorka Klinton jasni predvodnik za predsedničku nominaciju Demokratske partije. Oni takodje veruju da će najveća šansa njenih rivala možda biti iznenađujuća pobeda u Ajovi. Stefan Šmit, profesor političkih nauka na Univerzitetu države Ajove, kaže da glasači razmatraju da li bi Hilari Klinton bila najjači demokratski kandidat na izborima sledeće godine.

«Njeni nedostaci su veliki i uprkos tome što veoma dobro radi, mnoge demokrate se pitaju da li ona može da pobedi republikanca. I zato će u Ajovi, ako ima ikakve sumnje u njenu nepobedivost, to u najmanju ruku biti prilika za dodatnu raspravu medju demokratama pre nego što budu glasali na primarnim izborima.»

I dok će trka demokrata izgleda privući veću pažnju kasnije, predstoji i žestoka bitka za predsedničku nominaciju Republikanske partije. Bivši gradonačelnik Njujorka Rudi Djulijani i dalje vodi u nacionalnim anketama. Medjutim, bivši guverner Masačusetsa Mit Romni vodi medju republikanskim glasačima u državama Ajovi i Nju Hempširu, u kojima se najpre održavaju primarni izbori.

XS
SM
MD
LG