Linkovi

Buto: Negroponte imao kritičnu ulogu u oslobađanju iz kućnog pritvora


Bivša pakistanska premijerka Benazir Buto kaže da je upravo završena poseta visokog američkog izaslanika imala kritičnu ulogu u njenom oslobađanju iz kućnog pritvora, ali dodaje da su potrebni dodatni koraci za slobodne i poštene izbore u Pakistanu, kao što obećava vojni vladar zemlje.

Liderka opozicije Benazir Buto kaže da uopšte nije slučajno što joj je datasloboda kretanja unutar Pakistana neposredno pred dolazak zamenika američkog državnog sekretara Džona Negropontea, koji je izvršio pritisak da se u zemlji ukine vanredno stanje.

«Uverena sam da je moje oslobađanje, kao i oslobađanje drugih političkih zatvorenika, trebalo vremenski da se podudari sa Negoponteovim dolaskom, da bi se Vašingtonu uputio pozitivan signal da su neki od lidera oslobođeni. Ipak, bojim se da je iza rešetaka još nekoliko hiljada ljudi.»

Bivša pakistanska premijerka je putem telefona bila gošća američkog televizijskog programa CNN. Džon Negroponte je tokom svoje posete naglasio da vanredno stanje u Pakistanu nije u skladu sa održavanjem verodostrojnih demokratskih izbora. On je ponovio zahtev predsednika Buša da predsednik Pervez Mušaraf oslobodi sve koji su uhapšeni otkako je u Pakistanu suspendovan Ustav i prekine gušenje medija. Sa svoje strane, general Mušaraf kaže da je i dalje rešen da održi izbore i zadrži zemlju na putu demokratije. Međutim, navodeći opasnost za bezbednost svoje zemlje, Mušaraf je doveo u sumnju izglede za brzi povratak na ustavnu vlast. Benazir Buto je rekla da će vreme pokazati da li je predsednik Mušaraf saslušao zamenika državnog sekretara Negropontea. Ipak, rekla je ona, čak i kada bi se general saglasio sa svim željama administracije predsednika Buša, nema garancija da će izbori u Pakistanu, zakazani za januar, zaista biti slobodni i pošteni.

«Slobodni izbori se ne događaju sami po sebi tako što neko kaže da želi slobodne izbore. Moramo da vidimo dokaze za to. Moramo da vidimo da li je ponovo vraćena Izborna komisija, da li je promenjena sadašnja privremena vlada, da li su gradonačelnici koji kontrolišu oružje i novac i imaju uticaj na izbore na lokalnom nivou, suspendovani tokom izbornog perioda. I ja bih takođe volela da vidim da Mušaraf odlučno poruči ekstremistima da ne mogu slobodno da prolaze sa terorističkim napadima na bilo koga, a pogotovo ne na političke lidere.»

U međuvremenu, pakistanska kriza je postala tema američke predsedničke kampanje. Na nedavnoj debati kandidata opozicione Demokratske stranke, bivši senator Džon Edvards je rekao da bi Sjedinjene Države trebalo da prihvate – kako se izrazio – «mudriji način» ophođenja sa generalom Mušarafom.

«Pre svega, mislim da bi trebalo da reformišemo prirodu naše pomoći Pakistanu i iskoristimo tu pomoć u dogovaranju. Hoću da kažem da mi u suštini pomažemo Mušarafa, umesto da pomažemo pakistanski narod.»

Predsednik Buš je naredio da se svi oblici američke pomoći Pakistanu provere u svetlu akcija generala Mušarafa, ali je naglasio da znatan deo američke pomoći ide na borbu protiv terorizma, koja – kako je rekao – mora da se nastavi.

XS
SM
MD
LG