Linkovi

Kosovo izbori: Koalicija stranaka okupljenih oko DPK proglasila pobedu


Koalicija stranaka okupljenih oko Demokratske partije Kosova Hašima Tačija saopštila je da je osvojila najviše glasova birača na izborima za poslanike Skupštine Kosova i lokalne organe vlasti u pokrajini.Na osnovu prebrojanih galasačkih listića sa 315 biračkih mesta, koalicija je navela da je za nju glasalo 37 odsto birača. Za Demokratski savez Kosova je glasalo 22 odsto, za Alijansu za budućnost Kosova 11, po 10 odsto su dobile Alijansa za novo Kosovo i Demokratski savez Dardanije. Reformistička partija ORA Vetona Suroija je navodno dobila dva odsto glasova. Prema podacima najvećih stranaka kosovskih Albanaca, odziv birača je sat pred zatvaranje birališta bio oko 40 odsto od oko milion i po upisanih birača.

Srbi su bojkotovali izbore. Prema podacima posmatrača u opštini Leposavić, u mestu Rvacka, u kojem žive muslimani, glasala su 42 birača, dok je u Zubinom Potoku glasao samo jedan Albanac. U Zvečanu, Leposaviću i Zubinom Potoku na po jednom biračkom mestu glasali su kosovski Albanci. Za razliku od severa Kosova, u ostalim delovima pokrajine procenat Srba koji su izašli na birališta bio je nešto veći.

CIK: Odziv birača 40 do 45 odsto

Na parlamentarne i lokalne izbore održane u subotu na Kosovu izašlo je 40 do 45 odsto registrovanih birača, saopštila je Centralna izborna komisija. Šef Sekretarijata CIK-a Mazlum Baraliu je rekao na konferenciji za novinare u Prištini da se još ne zna tačan procent izašlih na izbore, jer se očekuju i rezultati učestovanja onih koji su glasali poštom.

Najniži procenat izlaska na izbore je bio u srpskim opštinama na severu Kosova: u Leposaviću je odziv bio 0,3 odsto, u Zubin Potoku 0,75 odsto i u Zvečane 0,75 odsto. šef UNMIK-a Joakim Riker je rekao da Srbi na severu Kosova nisu dopustili otvaranje glasačkih mesta i dodao da je jedan od razloga za neučestovanje Srba na izborima i zastrašivanje od strane nekih srpskih lidera.

CIK nije dao tačan procent izlaska za pojedine opštine, jer, kako je rečeno, očekuje prikupljanje svih podataka. Šef Misije OEBS-a na Kosovu Tim Guldiman je rekao da je izborni proces protekao bez problema.

"Imali smo samo jedan negativan faktor i to je bilo loše vreme. Ovo je bio uredan proces izbora", rekao je Guldiman.

Riker je proces ocenio uspešnim.

"Nije bilo incidenata. Ceo proces je protekao mirno i sve je bilo u redu", rekao je Riker.

On je naveo da se izbori smatraju legitimnim i da će institucije koje će se formirati bazirane na subotnjim izborima biti legitmne. Medjunarodni predstavnici Guldiman i Riker su rekli da nisu zabrinuti zbog pada procenta izlaska na izbore u poredjenju sa prethodnim izborima na Kosovu. Oni su naveli da su ovakvi procenti karakteristika i drugih zemalja sa konsolidovanim demokratijama.

Centralna izborna komisija je jedini organ koji će proglasiti zvanične rezultate i učestovanja na izborima kao i rezultate izbora. Oko 1.5 milijuna gradjana je bilo registrovano za parlamnetarne i lokalne izbore na Kosovu.

Savet Evrope: Izbori na Kosovu u skladu s međunarodnim standardima

Posmatračka misija Saveta Evrope ocenila je danas da su izbori na Kosovu bili u skladu sa međunarodnim standardima, ali da zabrinjava slaba izlasnost. Misija je objavila preliminarni izveštaj u kojem se navodi da je 150 kratkoročnih posmatrača, uključujući i 29 izabranih članova iz Kongresa Saveta Evrope, Evropskog parlamenta i Odbora regiona EU, pozitivno ocenilo izborni proces.

"Izbori susprovedeni uglavnom u skladu s principima Saveta Evropa, kao i u skladu s međunarodnim i evropskim standardima za demokratske izbore, ako se uzme u obzir zakasnelo raspisivanje. Izbori su se odvijali u mirnoj atmosferi, uprkos napetom političkom kontekstu usled približavanja roka pregovaračkog procesa o budućem statusu Kosova", navela je misije SE.

U izveštaju se navodi da slaba izlaznost treba da bude jasan signal za političke lidere. "Ovim se potvrđuje opadajući trend, koji je počeo na izborima 2001. i koji otkriva duboko nezadovoljstvo među građanima", navodi se u izveštaju.

Šef delegacije Evropskog parlamenta za posmatranje izbora na Kosovu Doris Pak rekla je da je razlog za slabu izlasnost razočaranje građana političkim liderima.

"Izabrani predstavnici sada treba da pokažu građanima Kosova da imaju evropsku perspektivu i moraju se angažovati u rešavanju svakodnevnih problema građana", kazala je ona.

Pakova je navela da je korupcija jedna od negativnih pojava ne samo na Kosovu već i u regionu, "o kojoj svi pričaju i kojoj se moraju suprostaviti politički lideri".

"Izabrani lideri treba da se snažno bore protiv korupcije i daju prioritet poboljšanju socijalne i ekonomske situacije za sve zajednice na Kosovu", ukazala je.

Povodom izbornog bojkota Srba, evropski posmatrači ocenili su da su "glasači srpske zajednice na Kosovu sledili apel beogradskih vlasti, srpskih političkih i verskih lidera, kao i glavnih srpskih lidera na Kosovu, da ne učestvuju na izborima.

U izveštaju se dodaje da su zahtevi srpskih političkih entiteta za povlačenje iz izbornog procesa rezultat i ostalih zvaničnih i nezvaničnih pritisaka Beograda i lokalnih vlasti kosovskih Srba.

"U ovakvim uslovima kandidati kosovskih Srba gotovo da nisu ni imali prilike da vode značajniju kampanju", dodaje se.

Doris Pak je navela da za bojkot Srba krivicu treba tražiti u Beogradu i kod kosovskih srpskih lidera.

"Ne treba okriviti Centralnu izbornu komisiju na Kosovu, već srpske lidere ovde i u Beogradu", rekla je Pakova novinarima.

Misija Saveta Evrope, koja je posmatrala tok predizborne kampanje, glasanje kao i brojanje glasova, pozvala je političke partije i lidere da poštuju rezultate izbora.

Zvanične preliminarne rezultate jučerašnjih parlamentarnih i lokalnih izbora na Kosovu Centralna izborna komisija će objaviti sutra popodne.

XS
SM
MD
LG