Linkovi

Partije koje učestvuju na izborima zaklinju se da će steći nezavisnost


Stanovnici Kosova danas biraju novi parlament i opštinske odbornike. Očekuje se da će Kosovski Srbi bojkotovati izbore, dok se sve vodeće političke partije u pokrajini zaklinju da će se izboriti za nezavisnost od Srbije.

Kosovski parlament rezervisao je deset poslaničkih mesta za srpsku manjinu u pokrajini, ali po svemu sudeći, srpski birači poslušali su pozive na bojkot današnjeg glasanja. Lider Srpske liste za Kosovo,Oliver Ivanović, kaže da nije iznenađen.

"Srpski građani na Kosovu su pod pritiskom Beograda da ne izađu na glasanje, ali taj pritisak je gotovo nepotreban, jer se svi plaše da bi učešće na izborima moglo da potkopa pregovaračku poziciju srpske delegacije".

Današnji parlamentarni i lokalni izbori su prvi u organizaciji lokalnih vlasti od 1999, kada su Ujedinjene nacije preuzele kontrolu nad pokrajinom. Vodeći albanski kandidati na izborima odbacuju bilo koje rešenje za budući status, osim potpune nezavisnosti Kosova. Dosadašnji premijer Kosova i bivši komandant OVK Agim Čeku odlazi sa položaja, a vladajući Demokratski savez Kosova predsednika Fatmira Sejdiua, bar prema predizbornim anketama, zaostaje za opozicionom Demokratskom partijom Kosova, koju predvodi još jedan bivši komandant OVK, Hašim Tači. On je biračima obećao potpuno otcepljenje od Srbije, odmah posle 10. decembra, kada bi trebalo da se završe direktni pregovori Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom međunarodne trojke EU, SAD i Rusije. Uprkos svemu, ne očekuje se da će Tačijeva stranka osvojiti dovoljno glasova da izbegne formiranje koalicije sa vladajućom partijom.

XS
SM
MD
LG