Linkovi

Šon Mekormak: Predlozi Volfganga Išingera u skladu sa politikom SAD


Predlozi koje je predstavnik EU u posredničkoj "trojki" Kontakt grupe Volfgang Išinger predstavio tokom nedavne posete Vašingtonu u vezi sa procesom utvrđivanja statusa Kosova, u skladu su sa politikom SAD o tom pitanju, rekao je portparol Stejt departmenta Šon Mekormak.

Mekormak je na redovoj konferenciji za novinare rekao da je Išinger upoznao američke zvaničnike sa tokom pregovora i izneo predloge o tome kako bi proces modao da se dalje odvija. Portparol Stejt departmenta je rekao da su predlozi bili interesantni i da će ih Išinger staviti na probu kako bi video na kakav će prijem naići.

"Mi smo vrlo jasno stavili do znanja koji je naš stav. Predsednik Buš je to izneo. Možete proveriti, nepromenjen je. I trojka razume i potpuno ga ceni, ali zaista nema suštinske razlike u mišljenju uopšte", rekao je Makormak navodeći da je o Išingerovoj poseti razgovarao sa američkim podsekretarom Danijelom Fridom.

Na konstataciju da je predlog o neutralnom statusu već predstavljen u javnosti i upitan da li za stavljanje tih predloga na probu Išinger ima podršku i Moskve i Brisela, Makormak je rekao da su predlozi koje je izneo predstavnik EU u "trojci" u skladu sa američkom politikom prema pitanju Kosova. Mekormak je rekao da ne zna kakav je stav Rusije o tome.

On nije želeo da komentariše izjavu premijera Kosova Agima Čekua za "Vol strit džornal" da će Kosovo proglasiti nezavisnost i ponovo podsetio na zvaničan stav Vašingtona.

Upitan o negativnim posledicama eventalne nezavisnosti Kosova na političko jedinstvo Evropske unije on je rekao da je to unutrašnje pitanje EU.

"Što se tiče bilo koje procene efekta Kosova na unutrašnju politiku EU, mislim da je bolje to pitati članice EU. Mi tesno sarađujemo sa EU i ja mislim da SAD i EU zaista dele viđenje o tome u kom pravcu ovo pitanje treba da ide", rekao je on.

Mekormak je, takođe, rekao da se Išinger tokom posete Vašingtonu nije sastao sa američkom državnom sekretarkom Kondolizom Rajs.

XS
SM
MD
LG