Linkovi

Senat nije odobrio dodatno finansiranje za ratove u Iraku i Avganistanu


Portparol Bele Kuće Toni Frato kritikovao je demokratama predvođeni Senat zato što nije odobrio zahtev predsednika Buša za dodatnih 196 milijardi dolara za ratove u Iraku i Avganistanu pre nego što zakonodavci odu na dvonedeljni odmor i pozvao ih da o učine kada se vrate.

«Naše trupe zaslužuju finansiranje, to im je potrebno i mi pozivamo Kongres da to odobri što je pre moguće».

Republikanci su blokirali zakon o 50 milijardi dolara koji su predložile demokrate zato što on takođe uključuje plan za povlačenje svih američkih snaga iz Iraka do decembra sledeće godine. Glasanje je bilo 53 prema 45, sedam glasova manje od 60 potrebnih da predlog bude usvojen u Senatu. Predsednik Buš najavio je da će staviti veto na bilo koji zakon koji sadrži rokove za povlačenje. Zamenik lidera većine u Senatu Dik Durbin, demokrata iz Ilinoisa, zatražio je usvajanje tih mera kao način da se promeni kurs rata.

«Senat ima šansu da glasanjem započne sa privođenjem rata kraju i sa vraćanjem naših vojnika kući u redu, na odgovoran način».

Te mere usvojio je Predstavnički dom Kongresa ranije ove nedelje. U odvojenom glasanju, demokrate u Senatu blokirale su zakon o 70 milijardi dolara koje su predložili republikanci. I to glasanje bilo je 53 prema 45, takođe sedam glasova manje od potrebnih 60. Republikanci su tvrdili da će akcija demokrata za blokiranje tog zakonskog predloga podriti progres učinjen na bojnom polju od kako je predsednik Buš povećao broj vojnika u Iraku. Senator Lindzi Grejem, republikanac iz Južne Karoline govorio je uoči glasanja.

«Time ćemo prema svim merilima jednu od najuspešnijih vojnih operacija u američkoj istoriji, potkopati akcijom jednog od najnefunkcionalnijih sastava Kongresa u američkoj istoriji, time što ćemo odbiti finansiranje trupa na terenu koje tu operaciju izvode».

Međutim, lider većine u Senatu Hari Rid, demokrata iz Nevade, snažno se usprotivio tom zakonu, ističući da je povećanje trupa bilo namenjeno stabilizaciji Iraka kako bi došlo do političkog pomirenja, ali da se to nije dogodilo.

«Naši vojnici se i dalje bore, i dalje ginu, dok naši fondovi nastavljaju da se ubrzano prazne, zbog mira za čije smo dostizanje mnogo više zainterosovani mi nego sami irački politički lideri».

Vođe demokrata kažu da više neće biti «blanko čekova», kako su rekli, za rat u Iraku. Oni su istakli da neće ponovo razmatrati to pitanje pre januara.

XS
SM
MD
LG