Linkovi

Moćna sinteza holivudskih specijalnih efekata i lekcije iz prirodnih nauka


Za šta su prirodi bili potrebni milioni godina, nova haj-tek predstava će pokušati da prikaže za sat i po. «Šetnja sa dinosaursima - uživo» prikazuje Tiranosaurusa, Stegosaurusa i drugih 13 vrsta izmurlih dinosaursa u prirodnoj veličini i što je realističnije moguće rekonstruiše eru u kojoj su oni živeli.

Zemlja je verovatno ovako izgledala pre 65 miliona godina, odnosno pred kraj ere dinosaurusa. Ovaj prikaz prošlog vremena se može videti u sportskim halama širom sveta. Petnaest virtuelnih dinosaurusa u prirodnoj veličini tumara u ovoj multimedijalnoj ekstravagantnoj predstavi.

«Dinosaurusi moraju da izgledaju realistično iz svih uglova, a kad se kreću mora da izgleda kao da to rade sami a ne da su im prikačene žice,» objašnjava reditelj Kameron Ven i dodaje da je ovo u principu lutkarska predstava, premda monumentalnih razmera.

«Ovo je prvi put da je neko uradio ovako nešto i pored toga što je edukativno, takođe je i zabavno,» kaže Ven i nastavlja:

«Priču počinjemo od samog početka i prokazujemo najbitnije dinosauruse u najvažnijim periodima njihove evolucije. U procesu preskačemo nekoliko vremenskih perioda, i završavamo predstavu u momentu kada i dinosaurusi izumiru.»

Lutkari koji upravljaju ovim zverima se nalaze iza scene odakle šalju instrukcije putem daljinskih upravljača. Dramatično svetlo, audio, video i ostali pozorišni efekti napravili su od ove predstave hit kako za decu tako i za odrasle.

«Dvojica starijih sinova su oduvek bili fascinirani dinosaurusima, a mlađi su upravo počeli da se zanimaju,» kaže jedan od posetilaca.

«Zanimljivo je videti dete od 3 godine kako kaže svojoj mami «hej, ovo je ankilosaurus», a da ona nema ideju odakle dete to zna,» kaže Ven, kao i da je ova predstava, na kojoj radi 150 umetnika i tehničara, koštala 20 miliona dolara, što se i vidi.

Kada neka predstava na Brodveju postane hit i kada se produži prvobitno planirano vreme prikazivanja, kritičari kažu da predstava «ima noge». «Šetnja sa dinosaurusima – uživo» u tom slučaju ima ogromne noge.

XS
SM
MD
LG