Linkovi

Da li će posredovanje SAD promeniti političku situaciju u Pakistanu?


Zamenik američkog državnog sekretara Džon Negroponte otputovaće u Pakistan krajem ove nedelje radi sastanka sa predsednikom Pervezom Mušarafom. SAD se nadaju da će moći da ublaže napetu situaciju u Pakistanu, nastalu posle zavodjenja vanrednog stanja. Medjutim, general Mušaraf je već odbacio pozive Vašingtona da ukine vanredno stanje.

Analitičari kažu da je mala šansa da će posredovanje SAD promeniti političku situaciju u Pakistanu, koja se neprestano pogoršava dok general Mušaraf i njegov glavni rival Benazir Buto, učvrščuju svoje pozicije,

Robert Grenier, bivši šef odeljenja Centralne obaveštajne agencije u Islamabadu, rekao je da bi general Mušaraf morao da odbaci sve što je do sada učinio od kako jezaveo vanredno stanje i da to nije verovatno.

“Vanredno stanje bi moralo da bude ukinuto, ustav bi ponovo trebalo da stupi na snagu, a sudije Vrhovnog suda da budu vraćene na posao. U ovom momentu, da bi general Mušaraf i dalje imao neku ulogu, on bi morao da se odrekne svega što je do sada učinio. Ali ja ne vidim bilo kakav znak da bi on to mogao da učini.”

General Mušaraf je rekao da će parlamentarni izbori biti održani do 9-tog januara, ali američki funkcioneri kažu da slobodni i pravedni izbori ne mogu da se održe pod vanrednim stanjem. Predvodnica opozicije, bivša premijerka Benazir Buto, vratila se kući prošlog meseca nakon dobrovoljnog izgnanstva, u skladu sa nedovoljno preciznim sporazumom o podeli vlasti izmedju nje i predsednika Mušarafa, koji je delimično postignut posredstvom SAD.

Medjutim, njoj je zabranjeno da napusti svoju kuću da bi predvodila demonstracije ili zborove. Ona sada kaže da ne može da sarađuje sa generalom Mušarfom i pozvala ga je da podnese ostavku. Većina analitičara kaže da se time mogućnost podele vlasti praktično svela na nulu.

SAD smatraju generala Mušarafa “neophodnim” saveznikom u borbi protiv terorizma. Leri Gudson, profesčor bezbenosnih studija na Ratnom koledžu američke Kopnene vojske, kaže da je to podstaklo SAD da zanemare generalove nedostatke.

“Mislim da u Vašingtonu imamo problem što smo se uvek zadovoljavali kratkoročnim partnerstvima umesto dugoročnih, koja bi podrazumevala izgradnju jednog uspešnijeg Pakisatna, koji bi bio stabilnija i funkcionalnija zemlja. Mislim da ćemo u ovoj krizi ostati pri tom stavu i blago ukoravati Mušarafa, dok budemo ubedjivali sebe da ga snažno podstičemo u važnim oblastima i nastavljati da govorimo sebi da je on važan saveznik u borbi protiv terorizma i da to jednostavno moramo da prihvatimo.”

Medjutim, bivša zamenica pomoćnika državnog sekretara za Južnu Aziju, Teresita Šafer, kaže da ima uticajnih krugova u američkoj administrciji, koji žele da Mušaraf ostane na vlasti. Ali ona dodaje da na drugim mestima postoji veća svest o tome da su generalove akcije stvorile od njega problem za SAD.

“Mislim da je njegovo vreme prošlo. Predpostavljam da je teorijski moguće da se Mušaraf oslanjanjem na represiju održi na vlasti, mada i to postaje sve problematičnije. Ali kakva je korist od toga za SAD.”

Ključno pitanje je, kažu analitičari, da li najviši krugovi pakistanske armije smatraju da je njihov komandant i predsednik postao ličnost koje bi se trebalo osloboditi.


XS
SM
MD
LG