Linkovi

SAD nastavlja nastojanja za uvođenje sankcija Iranu


Državni sekretarijat je saopštio da uprkos većoj saradnji Irana sa Medjunarodnom agencijom za atomsku energiju u pogledu ranijih nuklearnih nastojanja, sadašnje aktivnosti te zemlje postaju sve neprozirnije i Teheranu ne bi trebalo dati ”delimično priznanje” za saradnju sa agencijom UN.

U dugo očekivanom izveštaju o iranskom nuklearnom programu, Medjunarodna agencija za atomsku energiju ukazuje da je Iran psotigao značajan progres u obelodanjivanju obima svog programa, ali navodi da je Teheran reaguje na dogadjaje, i da nije dovoljno otvoren. SAD i neki evropski saveznici smatraju da iranski, u načelu mirnodopski nuklearni program, ima tajnu koponentu za proizvodnju oružja.

Predstavnik Državnog sekretarijata, Šon Mekormak je rekao da izveštaj Medjunarodne agencije za atomsku energiju pokazuje da je Iran, kada je priteran uza zid, spreman da učini samo površne ustupke u pogledu svojih aktivnosti.

U izveštaju se pominje činjenica da Medjunarodna agencija za atomsku energiju ima smanjeni uvid u sadašnje aktivnosti Irana. Dok Iran nastoji da privuče pažnju na svoje delimične odgovore o nekim od svojih prošlih aktivnosti, mogućnost Medjunarodne agencije za atomsku energiju da stekne uvid u aktivnosti te zemlje na terenu u pogledu nuklearnog programa počinje da se smanjuje, a to je svakako uznemiravajuće.”

Mekormak je rekao da će SAD nastaviti da se zalažu za uvodjenje treće faze sankcija UN Iranu zbog toga što Teheran nije ispunio zahteve Saveta bezbednosti, obustavio proce obogaćivanja uranijuma i vratio se za pregovarački sto.

Članice Saveta bezbednosti UN koje imaju pravo veta i Nemačka saglasile su se u načelu o novoj rezoluciji u septembru. Medjutim, funkcioneri svetske organizacije kažu da se Kina usprotivila sastanku viših diplomata takozvane grupe pet plus jedan, koja je preliminarno zakazana za početak iduće nedelje, da bi se postigla saglasnost u pogledu novih sankcija.

Mekormak je rekao da je potrebno da sada Kina odigra “konsturktivnu ulogu”, ne samo u pogledu planiranja sastanka, već i u pogledu elemenata rezolucije o povećanom ekonmskom pritisku na Teheran kako bi ukinuo program obogaćenja uranijuma.

Slična je bila i izjava američkog ambasadora u UN u Njujorku Zalmaja Kalilzada, koji je rekao da ne veruje da bi Kina želela da na sebe preduzme odgovornost za ”neuspešnu diplomatiju” oko iranskog nuklearnog pitanja. Kalilzad je rekao da Iranu neće biti onemogućeno da ima civilni nuklearni program, ukoliko bude moguće rešiti medjunarodne zabrinutosti oko njegovih aktivnosti.

XS
SM
MD
LG