Linkovi

Hag: Otkazano izjašnjavanje kosovskog Albanca Sadri Selca


Izjašnjavanje kosovskog Albanca Sadri Selca pred Haškim tribunalom o krivici po optužbi za nepoštovanje suda danas je otkazano. Selca je optužen zato što je odbio da svedoči na sudjenju Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom. On je prekjuče uhapšen i prebačen u Hag.

Prema saopštenju suda, Selca se 21. juna, bez opravdanja, nije pojavio pred Tribunalom, iako je bio pozvan da svedoči. Izjašnjavanje o krivici Slce je odloženo, iako je on izveden pred sudsko veće Alfonsa Orija.

Avni Krasnići, drugi svedok koji je iz istog razloga optužen za nepoštovanje suda, prošlog četvrtka se nije izjasnio o krivici. On se, u medjuvremenu, predomislio, pristao da svedoči i juče popodne je kao svedok optužbe dao iskaz na sudjenju Haradinajju.

Pre Selce i Krasnićija, za nepoštovanje suda optužen je i Šefćet Kabaši koji se u junu pojavio u sudnici, dao svečanu izjavu da će govoriti istinu, a zatim odbio da svedoči. Kabaši je tada kazao i da zaštitne mere Tribunala "važe samo u sudnici".

Od početka sudjenja Haradinaju, tužioci imaju teškoće sa svedocima koji odbijaju da svedoče. Glavna tužiteljka Karla del Ponte više puta je upozoravala, uključujući i u govorima pred Savetom bezbednosti UN, da je na Kosovu rašireno sistematsko uznemiranje i zastrašivanje svedoka.

Većina svedoka optužbe tokom sudjenja je iskaze dala uz zaštitne mere, skrivenog lika i uz elektronski izmenjen glas. Sudsko veće Alfonsa Orija do sada je, pored toga, izdalo više od 30 naloga kojim se svedoči obavezuju da se pojave pred Tribunalom.

XS
SM
MD
LG