Linkovi

Islamabad: Od ponoći prelazna vlada u Pakistanu preuzima vlast i nadgledaće izbore


Pakistanski parlament trebalo bi da bude raspušten u četvrtak u ponoć kako bi vlast preuzela nova prelazna vlada, koja će nadgledati izbore u januaru. Dok predsednik Pervez Mušaraf pokušava da ubedi svet da izbori uprkos vanrednom stanju imaju kredibilitet, njegovi politički rivali su zauzeti udruživanjem protiv njega.

Premijer Šaukat Aziz obratio se večera svom kabinetu na poslednjem sastanku, dok se nova prelazna vlada sprema da sutra preuzme položaj. Državna televizija prenosila je snimke, na kojima se moglo čuti kako Aziz hvali zvaničnike zbog onoga što su postigli.

«Mi smo promovisali slobodu medija i slobodu izražavanja. Nijedna vlada nije tolerantnije primala kritike od naše».

Tvrdnje o napretku koje je izneo bliski saveznik general Mušarafa potpuno su u suprotnosti sa izjavama lidera opozicije, koji kažu da snage bezbednosi nastavljaju da progone kritičare predsednika.

Ahsan Ikbal je portparol političke partije bivšeg premijera Navaza Šarifa koji se nalazi u izgnanstvu i evo šta je rekao u telefonskom razgovoru za Glas Amerike:

«Pošto je objavljen datum održavanja izbora, trebalo je da prekinu sa svim ovim hapšenjima opozicionih lidera. Međutim, oni nas i dalje progone, i dalje nas svuda traže. Ja se krijem na tajnoj lokaciji, a kompletno rukovodstvo naše stranke je ili u zatvoru ili se takođe skrivaju. I kako onda može biti poštenih i slobodnih izbora u našoj zemlji».

I dok vlada zahvaljujući pooštrenoj bezbednosti i vanrednom stanju uspeva da spreči masovne proteste, taj uspeh dovodi do ujedninjavanja lidera opozicionih političkih partija. Bivša premijerka Benazir Buto potvrdila je da je razgovarala sa bivšim premijerom Navazom Šarifom oko stvaranja velike koalicije, koja bi predstavljala izazov generalu Mušarafu.

«Mislim da mi, kao lideri političkih partija, moramo da razmenimo ideje o tome kakva agenda bi mogla da nas okupi sve zajedno i ujedini».

12 Nov 2007" hspace=2 src="/serbian/images/AP_Pakistan_Benazir_Bhutto_13Nov07_210.jpg" width=208 align=right vspace=2 border=0>Buto je to rekla u telefonskom intervjuu sa nezavisnom TV stanicom Don Njuz, koja je danas emitovala program prvi put od kada je 3. novembra uvedeno vanredno stanje. Don i neke druge stanice, pristali su da poštuju novi kodeks ponašanja, po kome se zabranjuje emitovanje vesti u kojima se direktno kritikuju predsednik Mušaraf, vojska ili pravosudni sistem, a dozvoljena je kritika predsednikove politike.

Ukoliko bilo koji deo njihovih emisija ne bude u skladu sa zakonom, prezenteri vesti i voditelji emisija mogli bi da budu kažnjeni visokim novčanim kaznama i zatvorom u trajanju do tri godine. Većina političkih izveštača televizijskih mreža nije se vratila na posao.

XS
SM
MD
LG