Linkovi

Sjedinjene Države potvrdile svoju podršku nadgledanoj nezavisnosti Kosova


Podsekretar za političke odnose u američkom Državnom sekretarijatu, Nikolas Berns, potvrdio je sinoć podršku Sjedinjenih Država nadgledanoj nezavisnosti Kosova, ako pregovori o budućnosti te srpske pokrajine ne donesu rezultat pre 10. decembra. Berns je rekao u Kongresu da će snage NATOa na Kosovu silom ugušiti svaki pokušaj protivljenja toj promeni. Iz Državnog sekretarijata izvestio je Dejvid Golast.

Najvažniji funkcioner Stejt departmenta za politička pitanja u vezi sa Kosovom, Nikolas Berns, rekao je da će međunarodna zajednica morati da ispunjava svoje odgovornosti prema Kosovu ako pregovori ne budu urodili plodom. On je indirektno upozorio Srbiju da ne pokušava da se silom odupre takvom rešenju.

Pošto je ranije juče razgovarao sa izaslanikom Evropske unije na pregovorima o Kosovu, Volfgangom Išingerom, i specijalnim američkim izaslanikom za Kosovo, Frenkom Viznerom, Berns je o tome obavestio članove Pododbora za inostrane poslove, u američkom Predstavničkom domu. Treći po važnosti funkcioner Stejt departmenta, Nikolas Berns, ponovio je američku podršku prelasku na period nadgledane nezavisnosti za Kosovo, koji bi vodio ka punoj nezavisnosti, prema planu posrednika Ujedinjenih nacija, Martija Ahtisarija. Neke političke ličnosti u Srbiji iznele su gledište da bi ona mogla silom da se odupre primeni tog plana, dok druge balkanske zemlje strahuju od političkih nemira na Kosovu, posle isteka roka za pregovore, 10. decembra. Berns je rekao da on ne vidi razlog za nestabilnost, s obzirom na prisustvo snaga NATOa, dodajući kako se čvrsto nada da Srbija neće pokušati da podstakne nemire, posebno u severnom delu Kosova, gde ima najviše Srba.

”Na Kosovu imamo 17 hiljada vojnika NATOa, uključujući 1500 američkih. Ti vojnici su tamo da bi održavali red i zakon, i ugušiće bilo čiji pokušaj da preuzme zakon u svoje ruke, da pokuša cepanje Kosova ili da izazove nestabilnost. Mislim da možemo da imamo poverenje u NATO da će obaviti taj posao, a istovremeno i poverenje u našu diplomatiju da će uspeti da ubedi narod te zemlje da treba da se okrene budućnosti, s obzirom da muslimanski Albanci sada predstavljaju 95 odsto stanivništva Kosova,“ rekao je Nikolas Berns.

Pod pokroviteljstvom trojke za Kosovo dve strane održaće još dve runde pregovora, posle kojih će trojka 10. decembra podneti izveštaj Generalnom sekretaru Ujedinjenih nacija, Banu Ki-Munu. Berns je rekao da bi, ako ne dođe do sporazuma, najbolja alternativa bilo primeniti Ahtisarijev plan. On je dodao da bi Srbija prihvatanjem tog plana okončala napetosti zaostale iz balkanskih sukoba devedesetih godina i krenula da traži svoje mesto u Evropskoj uniji i odnos sa NATOom.

XS
SM
MD
LG