Linkovi

Šturanović: Prerano za konačne stavove Crne Gore u vezi sa pitanjem Kosova


Crnogorski premijer Željko Šturanović kazao je da je prerano za konačne stavove Crne Gore u vezi sa pitanjem Kosova. Odgovarajući na pitanja poslanika u okviru institute premijerski sat, on je poručio da će se u slučaju negativnog ishoda pregovora, o tom pitanju raspravljati u parlamentu.

Odgovarajući na poslaničko pitanje Ranka Kadića da li će Vlada Crne Gore priznati eventualnu nezavisnost Kosova, premijer Šturanović je napomenuo da pregovori direktnih aktera uz pomoć međunardone zajednice i ‘’trojke’, još traju i nalaze se u delikatnoj fazi.

’’Svjestan sam da danas postoji mnogo više skeptika nego optimista kada je u pitanju konačan ishod tih pregovora, ali dok god oni traju, ima šanse i nade da se do rješenja i dođe. Zato je sada prerano za zaključke, konačne stavove i političko pozicioniranje’’, rekao je Šturanović.

On je naveo da treba imati nadu da pregovori mogu rezultirati pozitivnim ishodom.

’’U slučaju negativog ishoda pregovaračkog procesa, i ja kao premijer i Vlada je spremna da u novonastalim okolnostima o tom pitanju i ovdje u parlamentu razgovara, ne samo u okviru instituta premijerski sat’’, kazao je Šturanović.

Predsjednik PzP Nebojša Medojević pitao je premijera koje će mjere pripremiti i realizovati Vlada Crne Gore u pravcu sankcionisanja nelegalnog sticanja imovine osoba koja su u periodu od 1992. do 2007. godine obavljali javne funkcije u državnim organima, fondovima i javnim preduzećima. Medojević je pitao koje će se mjere preduzeti po istom osnovu i za funkcionere policije, carine, kao i tužioce i sudije.

On je objasnio da je u Izvještaju o napretku EK rečeno da je najozbiljniji izazov pred kojim će se Crna Gora naći na evropskom putu-pitanje korupcije.

Podsjećajući kakve su u tom domenu nadležnosti Vlade, a kakve tužilaštva i pravosudnih organa, premijer Šturanović je rekao da Crna Gora ima dobra sistemska rješenja za borbu protiv tih društvenih fenomena, ali da su u pripremi i novi zakonski propisi.

O dinamici aktivnosti u izradi Nacionalnog programa za integraciju Crne Gore u EU i o tome kako će Vlada obezbijediti transparentnost i participativnost društva u izradi tog dokumenta, premijera je pitao šef poslaničkog kluba DPS Miodrag Vuković.

Pojašnjavajući šta je do sada urađeno i uz napomenu da se radi o dokumentu koji ima rang i značaj strateškog državnog dokumenta, premijer je objasnio da će njime biti definisana dugoročna državna politika u odnosu na EU, čiji je cilj pristupanje Uniji.

Premijer je najavio i mjere koje će biti preduzete u vezi sa neuravnoteženim regionalnim razvojem i rekao da je Vlada prepoznala interes u potrebi jačanja manje razvijenih regiona sa ciljem da utiče na smanjenje tog debalansa. No, višedecenijski nepovoljni trendovi, predstavljaju limit u tom pravcu, objasnio je Šturanović, pojašnjavajući nejednaki razvoj juga i sjevera Crne Gore.

XS
SM
MD
LG