Linkovi

Sirnak: Najmanje četiri turska vojnika ubijena, a devet ranjeno


Najmanje četiri turska vojnika su ubijena, a devet ranjeno u sukobu s pripadnicima Radničke partije Kurdistana na jugoistoku Turske, saopštile su lokalne vlasti.

U sukobu, koji je izbio na planini Gabar, u blizini grada Sirnak, poginuo je jedan poručnik i tri regruta. Oko 100 hiljada turskih vojnika stacionirano je već sedmicama na jugoistoku zemlje, u očekivanju operacije u susjednom Iraku posle niza pobunjeničkih napada na turskoj teritoriji. U tim napadima je od kraja septembra ubijeno oko 50 ljudi, uglavnom vojnika.

Radnička partija Kurdistana, koju su Turska, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države proglasile terorističkom organizacijom, kriva je za pogibiju oko 40 hiljada ljudi od 1984. godine, kada je počela separatističku kampanju.

Kurdska regionalna vlada demantovala tursko bombardovanje

Kurdska regionalna vlada u severnom Iraku danas je demantovala medijske izvještaje da su turski vojni helikopteri, u potrazi za kurdskim pobunjenicima, bombardovali sela u iračkom Kurdistanu, uz granicu s Turskom.

Potparol oblasne vlade Džamal Abdulah tvrdi da su dva turska vojna aviona juče izbacivala signalne rakete, a ne bombe, pošto su preletali mesta u blizini Zakoa, u severnom Iraku kod granice sa Turskom.

Turski televizijski kanali "Si-En-En Turk" i En-Ti-Vi su nešto ranije javili, pozivajući se na iračke zvaničnike, da su turski helikopteri bombardovali mesta kod Zakoa i da u tim napadima niko nije stradao.

Nepotvrđeni medijski izveštaji usledili su nakon što su četiri turska vojnika ubijena u sukobima sa pripadnicima zabranjene Kurdistanske radničke partije u jugoistočnoj Turskoj kod granice sa Irakom.

Tada su jedan turski narednik i tri civila smrtno stradala u okršajima u provinciji Sirnak gdje turska vojska ima veliki broj svojih trupa.

Turske trupe su pripravne u Sirnaku za mogući masovni upad u severni Irak, da bi likvidirali pobunjenike PKK za koje veruju da se tamo kriju.

XS
SM
MD
LG