Linkovi

Administracija predsednika Džordža Buša ponovila zahtev da Pakistan ukine vanredno stanje


Administracija predsednika Buša je ponovila zahtev da Pakistan ukine vanredno stanje i održi poštene izbore, uprkos otporu predsednika Mušarafa. Portparolka Bele kuće Dejna Perino je danas izjavila da je teško zamisliti slobodne i poštene izbore u uslovima vanrednog stanja. Međutim general Mušaraf, u intervjuu koji je objavljen u današnjem izdanju lista «Njujork tajms», ponavlja da je vanredno stanje i uvedeno da bi se obezbedili slobodni i pošteni izbori. Umeđuvremenu, Sjedinjene Države su najavile da će do kraja nedelje u Pakistan da otputuje zamenik državnog sekretara Džon Negroponte, da predsedniku Mušarafu lično uruči poruku Sjedinjenih Država.

Pakistanska policija je uhapsila bivšu zvezdu kriketa i opozicionog političara Imrana Kana, posle njegovog prvog pojavljivanja u javnosti od uvođenja vanrednog stanja. Kan je prestao da se krije i došao na studentski miting na Pandžabskom univerzitetu u Lahoreu, gde je ubrzo uhapšen. Optužen je na osnovu antiterorističkog zakona, kojim se predviđa i mogućnost osude na smrtnu kaznu ili doživotnu robiju. Bivša premijerka i liderka opozicije Benazir Buto je i dalje ukućnom pritvoru u Lahoreu. Portparolka njene Pakistanske narodne partije je saopštila da Benazir Buto sada pregovara sa drugim opozicionim političarima o formiranju ujedinjenog fronta protiv vanrednog stanja koje je uveo predsednik Pervez Mušaraf. Bivši premijer Navaz Šarif, koji je u izgnanstvu, rekao je da je spreman da sarađuje sa Benazir Buto.

I Evropska unija je ponovo zatražila od pakistanskog predsednika da ukine vanredno stanje i zakaže izbore. Komesarka Evropske unije za inostrane odnose Benita Ferero-Valdner i njen portugalski kolega Manuel Lobo Antunješ, u Strazburu su rekli da je uvođenje vanrednog stanja ugrozilo razvoj demokratskih institucija u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG