Linkovi

Majkl Mjukejsi položio zakletvu na položaj sekretara za pravosuđe


Predsednik Buš kaže da će novi šef američkih službi za sprovođenje zakona voditi Sekretarijat za pravosuđe sa odlučnošću i jasnim viljem. Buš je prisustvovao ceremoniji na kojoj je položio zakletvu novi sekretar za pravosuđe, Majkl Mjukejsi.

Ceremonijom polaganja zakletve, u velikoj sali Sekretarijata za pravosuđe, rukovodio je predsedavajući Vrhovnog suda, Džon Roberts. Iako je Mjukejsi još u petak preuzeo dužnost, ovo je bila njegova prva prilika da se javno obrati svom osoblju.

”Mi sprovodimo zakon, ali rezultat je pravda. Zbog toga naš krajnji klijent - narod ove zemlje - može da bude i već je spokojan, znajući da smo nepokolebljivo odani zakonu i Ustavu, i da je pravda rezultat našeg vernog sprovođenja dužnosti.“

Mjukejsi je obećao da će pomagati Sekretarijatu za pravosuđe u zaštiti slobode i bezbednosti Amerikanaca garantovanjem građanskih prava i sloboda, tako što će, kako je rekao, neutralno i ravnopravno primenjivati Ustav.

Mjukejsi je na položaju sekretara za pravosuđe zamenio Alberta Gonzalesa, koji je podneo ostavku tokom kongresnih istraga o programu Bušove administracije za prisluškivanje građana bez sudskih naloga, kao i zbog svoje uloge u smenjivanju federalnih tužilaca, od kojih neki kažu da su otpušteni zbog političkih razloga. Mjukejsijevo potvrđivanje u Senatu bilo je usporeno njegovim odbijanjem da odgovori na pitanja o tehnici isleđivanja zvanoj simulirano davljenje u vodi, za koju mnogi smatraju da predstavlja mučenje. On je rekao senatorima da tu metodu smatra odvratnom, ali da ne može da kaže da li je reč o mučenju jer nije imao dostup poverljivim informacijama jer je tada još bio privatni građanin.

Sada, pošto je postao sekretar za pravosuđe, predstavnica Bele kuće, Dejna Perino, izjavila je da ne zna da li je Mjukejsi upoznat sa metodama isleđivanja. Ona je dodala da je predsednik ostavio Mjukejsiju da sam odluči da li da obelodani stav Sekretarijata za pravosuđe o simuliranom davljenju, kako neki članovi Kongresa zahtevaju.

Na ceremoniji polaganja zakletve, predsednik Buš je rekao da je sekretar za pravosuđe ključna ličnost u otkrivanju, sprečavanju i kidanju terorističkih mreža, koja mora da osigurava da američke obaveštajne službe i službe za sprovođenje zakona međusobno sarađuju.

”On mora da osigura da ćemo činiti sve u okviru zakona za odbranu bezbednosti svih Amerikanaca, uz istovremenu zaštitu njihovih građanskih sloboda. Sudija Majkl Mjukejsi je prava ličnost koja će preuzeti te izazove od životnog značaja.“

Otkada je Mjukejsi preuzeo dužnost, Sekretarijat za pravosuđe obnovio je internu istragu u umešanost pravnika sekretarijata u prisluškivanja bez sudskog naloga, koja je obustavljena u julu, kada je inspektorima uskraćen pristup poverljivim dokumentima. Predstavnik sekretarijata rekao je da ne zna kada je inspektorima odobren taj pristup, niti da li je Mjukejsi uticao na to.

XS
SM
MD
LG