Linkovi

Stejt separtment: Džon Negroponte krajem nedelje u Pakistanu


Zamenik državnog sekretara SAD Džon Negroponte posetiće ove nedelje Pakistan kako bi zatražio od predsednika te zemlje Perveza Mušarafa da ukine vanredno stanje i održi izbore, saopštio je u Stejt depertment.

"I dalje želimo da nam izbori budu bliži i to na slobodan, pošten i transparentan način. želimo da se uredba o vanrednom stanju ukine", preneo je novinarima Negroponteovu poruku portparol Stejt departmenta Tom Kejsi.

Kako je najavio Kejsi, očekuje se da će zamenik državnog sekretara posetiti Pakistan krajem nedelje. On medjutim nije mogao da potvrdi da li će se Negroponte sastati sa Mušarafom, ali je kazao da će američki zvančnik boraviti samo u
Islamabadu i da neće moći da poseti lidera opozicije Benazir Buto, koja se nalazi u kućnom pritvoru u Lahoru.

Pakistanski predsednik uveo je 3. novembra vanredno stanje, a zatim otpustio veliki broj sudija i uhapsio više stotina advokata i aktivista opozicije. Butovoj su juče vlasti odredile sedmodnevni kućni pritvor kako bi je sprečili da predvodi masovne demonstracije.

"Smatramo da ona treba da bude slobodna da se kreće kako želi, bez ograničenja... a to se odnosi ne samo na nju, već na sve ljude koji su stavljeni u bilo kakvu vrstu pritvora", rekao je Kejsi.

XS
SM
MD
LG