Linkovi

Ponoš u sedištu NATO upozorio na ekstremističke grupe na Kosovu


Vojni komitet evro-atlantskog partnerstva, koji se danas sastao u Briselu na nivou načelnika generalštabova, imao je priliku da čuje i poziv načelnika Generalštraba Vojske Srbije, general-potpukovnika Zdravka Ponoša, da jednice KFOR-a preduzmu mere kako bi se sprečile aktivnosti ekstremističkih grupa na Kosovu.

Sastanak načelnika štabova 49 zemalja, članica vojnog saveza i programa Partnerstvo za mir, bio je prilika i da načelnik Generalštaba Vojske Srbije, generaln-potpukovnik Zdravko Ponoš, upozori skup kako se u poslednje vreme beleži pojava zabranjenih, ekstemističkih grupa na Kosovu, čiji predstavnici javno nastupaju te tako, uveren je general-potpukovnik Ponoš, unose nemir medju srpsko stanovništvo Kosova.

On je zato, obraćajući se Vojnom komitetu evroatlantskog partnerstva, pozvao KFOR da preduzme potrebne korake i spreči aktivnost takvih grupa. Odgovoreno mu je zadovoljstvom zbog uspešne saradnje Vojske Srbije sa KFOR-om i obećanjem da su snage na terenu spremne da sačuvaju mir i bezbednost za sve stanovnike Kosova.

U zvaničnom saopštenju sa skupa se posebno naglašava kako je KFOR spreman da podrži UN i institucije kosovske uprave da obezbede mir i bezbednost, posebno u vreme skorih izbora, kao i u periodu nakon objavljivanja izveštaja medjunarodne trojke početkom decembra.

Inače, gost iz Beograda je u sedištu NATO imao i odvojene sastanke sa sadašnjim i budućim predsedavajućim Vojnog komiteta, kanadskim generalom Rejom Hanultom i italijanskim admiralom Đanpaolom di Paolom, čija zemlja je odredjena da bude kontakt Srbije sa vojnim savezom.

XS
SM
MD
LG