Linkovi

Kompjuter Kolos: Šifre iz Drugog svetskog rata ponovo u modi


Tokom Drugog svetskog rata najbolji saveznički matematičari dugo su se mučili da razbiju nemačke vojne šifre. Pomoć u tome pružao im je prvi digitalni kompjuter sa mogućnošću programiranja, nazvan Kolos.

Do kraja rata sagrađeno je čak deset takvih kompjutera. U to vreme, naravno, aktivni elektronski elementi bile su radio cevi. Kolos druge generacije imao je 2400 takvih cevi i obrađivao je 5 hiljada sova u sekundi. Zahvaljujući tome, saveznici su uspeli da razbiju nemačke šifre pa mnogi istoričari smatraju da je to skratilo rat za najmanje nekoliko meseci. Mnogo godina kasnije, britanski entuzijasti sagradili su funkcionalnu kopiju Kolosa mark dva. Povodom otvaranja britanskog Nacionalnog muzeja kompjutera, u Blečli parku, nedaleko od Londona, kopija Kolosa biće upotrebljena u zanimljivoj akciji. Jedan međunarodni tim kriptografa pripremiće tri teksta na nemačkom jeziku, zatim će ih šifrirati jednom od zaplenjenih originalnih nemačkih mašina za šifrovanje, tipa Lorenc.

Radioamateri u Nemačkoj emitovaće te tekstove 15. i 16. novembra, dok će ih njihove kolege u Britaniji primiti i ubaciti u repliku kompjutera Kolos, a zatim pokušati da ih dešifruju. Istovremeno, radioamateri i drugi entuzijasti širom sveta, moći će da pokušaju da razbiju šifrovane tekstove na današnjim - mnogo bržim i funkcionalnijim ličnim računarima. Cilj je, naravno, da se vidi ko će biti brži i tačniji.

XS
SM
MD
LG