Linkovi

U američkim srednjim školama sve više se služi hrana iz svih delova sveta


U američkim srednjim školama sve više se služi hrana iz svih delova sveta kako bi one išle u korak sa sve različitijim sastavom populacije u zemlji. Udruženje za ishranu u školama navodi da dve trećine škola služi studentima azijsku hranu, oko četvrtina nudi košer obroke, a više od 20 odsto nudi grčku i bliskoistočnu kuhinju. Ta grupa naglašava da je latino-američka hrana najpopularnija, a da se meksički obroci služe u više od 98 odsto škola Sjedinjenim Državama.

Vreme je ručka u srednjoj školi u Orlandu. Studenti ovde mogu da biraju različite obroke kao što su testenine ili Montego bej piletina. Lora Gilbert zadužena je da brine o hrani i zdravoj ishrani u školskom okrugu.

«Ako odete u mol i pogledate gde najviše studenata jede – oni jedu na mestima sa azijskom hranom i na mestima na kojima mogu da dobiju ukusan Karibski sos».

Šef kuhinje pokazuje uzorke hrane studentima. Ova škola kao i mnoge druge sprovela je detaljno istraživanje o ukusima studenata, usmeravajući fokus grupu da ustanovi šta studenti vole da jedu. Lora Gilbert kaže da je ustanovljeno da studenti imigranti žele hranu iz njihovih rodnih zemalja.

«Ti studenti doneli su dosta takve hrane sa sobom, tako da smo videli da je to uticalo na ono što su nam deca rekla».

Kao dodatak, latino i azijskoj hrani, Udruženje za ishranu u školama navodi da su neke kafeterije dodale i indijske, tai i somalijske recepte. Izgleda da su studenti lepo dočekali raznovrsnu ponudu.

«Uobičajeno je da idete u različite škole i mislite da je hrana u školama grozna. Ali ove godine je potpuno drugačije, to mogu da vam kažem».

Zvaničnici su zadovoljni uspehom u naporima da ustanove ukus studenata za inostranom hranom. Statistički podaci iz školskog okruga koji uključuje i grad Orlando pokazali su da je konzumiranje školskih obroka povećano za 10 odsto tokom prošle godine.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG