Linkovi

Svetska zdravstvena organizacija: 300 miliona odraslih smatra se gojaznim


Svetska zdravstvena organizacija saopštila je, u svojoj najnovijoj studiji, da se 300 miliona odraslih širom sveta smatra gojaznim i da je to problem ne samo u visoko razvijenim zemljama već i drugde. Na klinici Mejo u Sjedinjenim Državama, istraživači razvijaju načine za radnike u kancelarijama da «trče na mestu», radije nego da sede za svojim radnim stolom ceo dan.

Ejmi je jedna od desetina miliona Amerikanaca kji sede za svojim stolom veći deo dana. Sada je njena kompanije zamenila stolove za kojima se sedi na stolicama, sa radnom jedinicom za kojom se stoji.

«Mogu da proverim svoje imejl poruke, da telefoniram. Svaku stvar koju mogu da uradim za stolom mogu da uradim i ovde».

Prema procenama, jedna trećina Amerikanaca je gojazna. Nedavna studija u Francuskoj ustanovila je da je tako i u većem delu razvijenog sveta. Doktor Džejms Levin kaže da je životni stil sa mnogo sedenja veliki deo problema.

«Ako treba okriviti sedenje, stajanje je rešenje».

U njegovom istraživanju na Mejo klinici, u Minesoti, Levin je ustanovio da radnici koji stoje sagorevaju 20 kalorija više svakog sata od onih koji sede. Pošto hodanje poboljšava sagorevanje, on je dizajnirao ovakvu radnu jedinicu.

«Ja provedem ceo svoj radni dan na jednu milju na sat».

Levinovo istraživanje ustanovilo je da u zavisnosti od vaših godina i oblika tela, ako lagano šetate osam sati svakoga dana umesto da sedite za stolom, možete da izgubite više od 20 kilograma godišnje.

Povezani članci

XS
SM
MD
LG