Linkovi

Majk Hakabi napreduje u republikanskoj trci za položaj u Beloj kući


Bivši guverner Arkanzasa, Majk Hakabi, malo poznat van granica svoje države, vodi kampanju za predsedničku nominaciju republikanske stranke sa malo sredstava i izgleda za pobedu. Ovaj pedesetvogodišnjak je postao favorit medija, ali nema dovoljno sredstava za kampanju. Pa ipak, nedavna ispitivanja javnog mnjenja pokazuju da je Hakabi stekao izvesnu prednost u odnosu na svoje rivale posebno kad su u pitanju stranački izbori u Ajovi.

Majk Hakabi zrači optimizam i često se duhovito šali na sopstveni račun na kampanjskim mitinzima. On se ponaša kao kandidat za koga je pobeda malo verovatna. Nedavno ga je jedan novinar upitao zbog čega se kandidovao.

«Mogao bih da kažem da sam izgubio razum, ali to svakako nije odgovor koji ćete da štampate. Mislim da je Americi potrebno pozitivno i optimistično vođstvo kako bi se povratio duh nacije.»

Hakabi je pružio ruku konzervativcima. On je duboko religiozan i protivi se abortusu i brakovima homoseksualaca. Medjutim, ovog baptističkog sveštenika ne možete lako svrstati u neku kategoriju. On recimo svira bas gitaru sa svojim rok bendom Capital Offense.

Nekoliko birača u Nju Hempširu kažu da im se on dopada.

«Ima dobre ideje. Prirodan je, voli pse, svira gitaru. Šta biste još mogli poželeti?»

Hakabi je upravljao državom Arkanzas od 1996. do ove godine kao umerenjak. Često spominje bivšeg guvernera te države, koji takodje potiče iz radničke porodice iz malog mesta Hop – bivšeg predsednika Bila Klintona. Nekoliko najnovijih anketa ukazuje da Hakabi deli drugo mesto medju republikancima u izborno važnoj državi Ajovi. Stjuart Rotenberg prati političku situaciju kao osnivač jednog istaknutog nacionalog političkog časopisa.

«Hakabi dobija određenu podršku, jer pre svega konzervativni republikanci tragaju za kandidatom koji im odgovara. Nijedan od favorita nije u toj kategoriju. Ali Hakabi bi tu mogao da se nađe.»

Mada kritičari navode da on praktično nema iskustvo u inostranoj politici, Hakabi ima čvrst stav protiv terorizma, poput drugih vodećih republikanskih kandidata.

«Ne možemo u potpunosti da shvatimo dubinu fanatizma koji pokreće islamofašizam, tako da moramo biti apsolutno sigurni da svaki Amerikanac razume da je naša sloboda stvarno ugrožena.»

Hakabi je izjavio za Glas Amerike kako veruje da može da pobedi u ovoj kampanji – i bez novca ili organizacije za predizbornu kampanju širom zemlje. Birači u Ajovi i Nju Hempširu će biti prvi koji će odlučiti da li je Majk Hakabi spreman za najveći maraton u svom životu - trku za položaj u Beloj kući.

XS
SM
MD
LG