Linkovi

Kongresni pretres: Ljudska prava i odnosi sa autoritarnim režimima


Ljudska prava i odnosi sa autoritarnim režimima bili su predmet nedavnog kongresnog pretresa. Predsednik i glavni pravni savetnik firme za pretraživanje na internetu “Jahu” suočili su se sa oštrim pitanjima zakonodavaca nakon što je ta kompanija priznala da na prethodnom pretresu nije iznela sve informacije o svojim vezama sa kineskim vlastima.

Atmosfera na ovom pretresu bila je obeležena moralnom ogorčenošću. Presednik Odbora za odnose sa inostranstvom Predstavničkog doma, demokrata Tom Lantos, upotrebio je deo svog izlaganja za žestoku kritiku upućenu dvojici svedoka.

Predsednik, Odbor za odnose sa inostranstvom Predstavničkog doma
“Veći deo vašeg svedočenja pokazuje da, iako ste u tehnološkom I finansijskom pogledu gigant - u moralnom smislu ste zapravo pigmeji,” rekao je Lantos.

2004. kineski novinar Ši Tao uputio je e-mail poruku forumu za ljudska prava u SAD u kojoj je naveo da su kineske vlasti uvele restrikcije na izveštavanje o 15. godišnjici gušenja demonstracija na trgu Tijenanmen 1989. godine. Ši je zatim bio uhapšen pošto je “Jahu” dostavio kineskim vlastima informaciju o njegovim aktivnostima na internetu. Ši je 10. aprila ove godine osudjen na 10 godina zatvora pod optužbom da je “nezakonito obelodanio državne tajne”. Kongresmen Lantos je zahtevao da se oba predstavnika “Jahu-a” izvine porodici Šija koja je prisustvovala pretresu. Oni su to učinili, a takodje su se više puta izvinili članovima kongresnog odbora. To medjutim nije u potpunosti zadovoljilo Lantosa i druge članove odbora, uključujući demokratu Breda Šermana. Šerman je zahtevao da “Jahu” pruži pomoć drugim kineskim disidentima koji su možda u zatvoru zbog postupaka kompanije. Evo šta je rekao glavni menadžer “Jahu-a” Džeri Jang.

“Upravo sam rekao predsedavajućem odbora da sam veoma otvoren u pogledu svega što možemo da učinimo.”

Šerman je uzvratio da bi to trebalo da se ogleda u humanitarnoj pomoći, zahtevajući jasan odgovor sa - da ili ne.

“Spreman sam da to razmotrim,” rekao je Jang.

“Mislim da to zapravo znači – NE”, uzvratio je kongresmen Šerman.

Pravni savetnik “Jahu-a” Majkl Kalahan priznao je da je na prethodnom pretresu 2006. dao nepotpunu informaciju kada je izjavio da kompanija nije imala precizne podatke o istrazi protiv Šija. Kalahan je sada rekao da je kasnije saznao da je Ši optužen za nezakonito obelodanjivanje državnih tajni, što je uobičajena optužba protiv kineskih disidenata. Kalahan se izvinio zbog toga što nije kontaktirao odbor nakon što je dobio tu informaciju. Medjiutim, Jang I Kalahan nisu otvoreno podržali zakonski predlog koji se razmatra u Kongresu, a kojim bi američkim internet kompanijama bilo zabranjeno da saradjuju sa vlastima Kine i drugih zemalja koje se smatraju odgovornim sa represiju.

XS
SM
MD
LG