Linkovi

Lider pakistanske opozicije i bivša predsednica vlade Benazir Buto za bojkot izbora


Lider pakistanske opozicije i bivša predsednica vlade Benazir Buto najavila je da će njena stranka najverovatnije bojkotovati parlamentarne izbore početkom sledeće godine. "Pakistanska narodna partija najverovatnije neće učestovati na predstojećim izborima", izjavila je Buto preko telefona grupi novinara.

"Čini se da izbori nisu ništa drugo nego režirana predstava za ostanak na vlasti Pakistanske muslimanske lige. Zaključili smo da, čak i ako osvojimo vlast, to neće biti suštinska vlast, već samo privid vlasti", rekla je ona.

Buto je takodje izrazila želju da formira savez s drugim opozicionim liderima, medju kojima Navazom Šarifom, takodje bivšim premijerom, radi uspostavljanja demokratije u zemlji.

"Čim budem puštena (iz kućnog pritvora), nameravam da formiram širu alijansu sa samo jednim ciljem - uspostavljanjem demokratije", rekla je Buto, koja se vratila u zemlju u oktobru, posle osmogodišnjeg egzila."Saradjivaću sa svim političkim liderima... Saradjivaću s Navazom Šarifom... Najvažnije je da oboje verujemo da demokratija mora biti uspostavljena".

Šarif, koga je predsednik Pervez Mušaraf svrgnuo 1999. godine u vojnom puču kojim je došao na vlast, godinama bio rival Buto. On je u septembru takodje pokušao da se iz egzila vrati u Pakistan, ali deportovan je odmah po sletanju na aerodrom.

Buto je prethodno pozvala Mušarafa da se povuče sa čela države i rekla da nikada neće biti njegov premijer. "Vreme je da ode. Mora da podnese ostavku na mesto predsednika", rekla je Buto u telefonskom intervjuu datom u Lahoreu, gde je od ponedeljak uveče u sedmodnevnom kućnom pritvoru. "U protivnom, situacija u zemlji može samo dodatno da se pogorša."

Buto je već drugi put u poslednjih pet dana u kućnom pritvoru, a vlasti time pokušavaju da je spreče da predvodi masovne proteste zbog Mušarafove odluke da proglasi vanredno stanje u zemlji.

Njene izjave pokazuju da nema nade da bi politički rivali u Pakistanu mogli da formiraju proamerički savez protiv rastućeg islamskog ekstremizma, ocenio je AP i podsetio da su Buto i Mušaraf mesecima vodili pregovore o njenom povratku iz egzila, izborima i podeli vlasti.

XS
SM
MD
LG