Linkovi

Srpsko nacionalno veće severnog Kosova kontroliše izbore u pokrajini


Srpsko nacionalno veće severnog Kosova, koje se protivi održavanju predstojećih lokalnih i opštih izbora na Kosovu, kontrolisaće njihov tok, saopšteno je danas u toj organizaciji.

U cilju sprečavanja bilo kog vida manipulacije u vezi sa odzivom birača na lokalnim i opštim izborima na Kosovu, zakazanim za 17. novembar, Srpsko nacionalno veće severnog Kosova uputiće određeni broj posmatrača kako bi izborni tok bio kontrolisan. Obraćajući se novinarima na konferenciji za novinare održanom u Mitrovici, predsednik tog tela Milan Ivanović kazao je da je taj potez "nužna potreba kako bi se sprečila krađa izbornih glasova".

Okupljenim novinarima obratio se i predsednik SNV-a za Kosovsku Mitrovicu, Nebojša Jović koji je izneo podatak da je nedavno u selu Kos izmedju opština Rudnik i Istok održan sastanak albanske Nacionalne Armije posvećen napadu na severni deo Mitrovice, koji je trebalo izvesti 29. oktobra.

Međunarodna i lokalna policija nije mogla da potvrdi tu Jovićevu izjavu, dok lokalni mediji prenose da na severu Kosova, duž granice sa Srbijom, ipak patroliraju pripadnici albanske paravojne formacije, te da su se navodno na taj korak odlučili "isprovocirani srpskim pretnjama da ce braniti Kosovo do poslednjeg vojnika".

Inače šef UNMIK-a, Joahim Riker, izrazio je zadovoljstvo dosadašnjim tokom predizborne kampanje i ponašanjem političkih lidera. On je posle sastanka sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdioum kazao "da sam tok izborne kampanje pokazuje zrelost demokratije na Kosovu".

Istovremeno, pokret "Samoopredeljenje" pozvao je danas građane Kosova da bojkotuju predstojeće izbore, jer prema rečima jednog od vođa pomenutog pokreta, Glaufa Konjufce "narod ne treba da bira one koji su već prodali Kosovo".

XS
SM
MD
LG