Linkovi

Crnogorski parlament usvojio zakone o ratifikaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju


Potpredsjednica crnogorske Vlade Gordana Đurović rekla je da je Crna Gora, potpisivanjem SSP-a, dokazala da je kontruktivan partner u regionu.

‘’Crna Gora će usvajanjem tih zakona poslati jasnu poruku da zaista želi da institucionalizuje svoje odnose sa EU, kao svoj izbor, i da iz toga izvuče određene benefite za građane’’.

Govoreći o Sporazumu o viznim olakšicama, sekretar Ministarstva unutrašnjih poslova Svetozar Đurović je podsjetio da olakšani postupak za dobijanje viza predstavlja prvi konkretni korak ka bezviznom režimu.

Kada je riječ o Sporazumu o readmisiji, on je kazao da je njegovo usvajanje izraz želje Crne Gore i EU da ojačaju saradnju u cilju efikasnije borbe protiv ilegalne migracije.

Predsjednik Socijalističke narodne partije Srđan Milić rekao je da je SSP velika prekretnica i šansa i snažan politički signal, napominjući da on prvenstveno podrazumijeva dogovoreni spisak ciljeva između Crne Gore i EU i uključivanje svih u proces.

Poslanik Pokreta za promjene Branko Radulović ocijenio je da Crna Gora, sa aktuelnom vlašću, nikada neće postati članica EU, ali i najavio da će ta stranka ‘’kada dođe na vlast, uspjeti u tome’’.

"Ono što je uradila ministarka Đurović je katastrofa. Opominjao sam je da to ne radi, pozivao na odgovornost i smjene da bi se zaštitili crnogorski interesi. Ono što je urađeno u vezi liberalizacije tržišta nekretnina, izvoznih kvota i slično je neprimjereno", naveo je Radulović.

On je rekao da Đurović nije u stanju da, sa svojim timom, uspije u stvaranju pozitivne kadrovske politike i anuliranju organizovanog kriminala, pranja novca i korupcije, jer vlast nosi antievropske i anticivilizacijske hipoteke’’.

’’To nije moguće jer postoje centri moći koji komanduju vama. Od evropskog puta Crne Gore nema ništa sa ovakvom vlašću’’, poručio je Radulović.

Poslanik Srpske liste Goran Danilović naveo je da Crna Gora, zbog aktuelnog režima, kasni na putu ka EU i istakao da vlast mora biti promijenjena.

’’Opozicija je sposobna da ovaj proces učini bržim, ali vlast ne želi to da prihvati jer se plaši. Umjesto što i dalje šikanirate po partijskoj osnovi bilo bi bolje da zaposlite profesionalce koje ste otjerali. Ne može se voditi država u EU partijskom logikom’’, rekao je Danilović.

Poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Bošković kazao je da ga raduje da su se neki opozicioni prvaci, koji su prije nekoliko govorili da su protiv evropskih principa, sada izjasnili za SSP, dodajući da je to dokaz da je ugovorni odnos sa EU zaista dobar.

’’Crna Gora je za godinu pokazala da je ozbiljna država i da ima snage da ključna politička pitanja rješava na kvalitetan način - dogovorom. Činjenica da je SSP naišla na podršku svih političkih subjekata, bez obzira na unutrašnje razlike, Crnoj Gori će mnogo značiti na evropskom putu’’, smatra Bošković.

On je rekao da su u vladajućoj partiji zadovoljni što su se predstavnici svih stranaka našli zajednički na projektu pridrživanja EU, ističući da takva poruka iz Crne Gore, može samo da služi na čast.


XS
SM
MD
LG