Linkovi

Kineski suficit dostigao jednomesečni vrhunac od 27 milijardi dolara


Kineski trgovinski suficit je u oktobru dostigao jednomesečni vrhunac od preko 27 milijarde dolara iako je izvoz opao, a vrednost uvoza znatno porasla. Politički osetljiv trgovinski rascep nastao je usred priprema najvećih kineskih trgovinskih partnera za pregovore sa Pekingom.

Kineska uprava carina je danas saopštila da je oktobarski trgovinski suficit porastao na rekordnih više od 27 milijardi dolara tokom jednog meseca.

Kineski trgovinski suficit raste u krupnim skokovima što izaziva žalbe najvećih trgovinskih partnera Kine da njena trgovina nije otvorena i parvedna i da bi mogla da izazove destabilizaciju svetskog tržišta.

Kina bi kasnije ovog meseca trebalo da održi razgovore o svojoj valuti i drugim ekonomskim pitanjima sa najvećim trgovinskim partnerom, Evropskom Unijom, a idućeg meseca i sa trgovinskim partnerom broj 2 – Sjedinjenim Državama.

Šef evropske delegacije u Kini, Serž Abu, rekao je danas da su trgovinski odnosi u principu vrlo dobri, ali je pobrojao nekoliko oblasti u kojima Evropska Unija još uvek ima probleme u trgovini sa Kinom.

«Intelektualna svojina, bezbednost proizvoda, otvaranje dela kineskog tržišta koji je još uvek prilično zatvoren, prihvatanje naših investicija, razvijanje unutrašnjeg kineskog tržišta, pomoć u uravnotežavanju trgovine određenom monetarnom politikom - takve vrste problema.»

Rekordni suficit će po svemu sudeći pojačati pritisak na Kinu da poveća tržišnu vrednost svoje valute. Kritičari kažu da je vrednost juana za 40 odsto niža od realne, što kineske proizvode čini jeftinijim i time doprinosi trgovinskom suficitu.

Zvanični Peking kaže da pokušava da obuzda preterano investiranje u izvoz i podstakne domaću potrošnju uvozne robe.

Iako je u oktobru vrednost i uvoza i izvoza porasla, kineska državna novinska agencija Šinhua javlja da je povećanje izvoza usporeno za pola procenta, dok je uvoz povećan za više od 9 odsto.

Šinhua kaže kako to pokazuje da su nastojanja vlade da smanji jaz između izvoza i uvoza počela da daju rezultate. Ipak, kineski trgovinski višak je od januara porastao za 59 odsto, što znači da će inostrani partneri nastaviti da se žale.

XS
SM
MD
LG