Linkovi

Komonvelt dao predsedniku Pervezu Mušarafu rok do 22. novembra


Ministri inostranih poslova zemalja Britanskog komonvelta i njegovih bivših kolonija saopštili su da će suspendovati Pakistan iz te organizacije ako predsednik Pervez Mušaraf ne ukine vanredno stanje pre 22. novembra.

U suštini, devetočlana akciona ministarska grupa Komonvelta dala je predsedniku Mušarafu rok od deset dana da obnovi rad demokratskih institucija Pakistana ili se suoči sa suspenzijom članstva u tom telu od 35 država. Šefovi zemalja članica Komonvelta sastaće se tim povodom u Kampali, u Ugandi, 23. novembra. Na konferenciji za medije, posle jučerašnjeg sastanka u Londonu, generalni sekretar Komonvelta, Don MekKinon, pozvao je predsednika Mušarafa da počne da primenjuje niz promena.

”Momentalno ukidanje odredaba vanrednog stanja, punu obnovu ustava i nezavisnosti sudstva. To bi takođe trebalo da obuhvati punu obnovu osnovnih prava i vladavine zakona, suspendovanih proglašavanjem vanrednog stanja. Predsednik Mušaraf bi trebalo da se povuče sa položaja u vojsci, da odmah oslobodi lidere političkih stranaka i stranačke aktiviste, aktiviste za ljudska prava, pravnike i novinare privedene posle proglašenja vanrednog stanja.“

MekKinon je takođe zatražio ukidanje ograničenja nametnutih medijima i uspostavljanje uslova za održavanje slobodnih i pravednih izbora, u skladu sa ustavom. General Mušaraf zna šta će se dogoditi ako se ne povinuje. Pakistan je već jednom bio suspendovan iz Komonvelta 1999. godine, kada je on pučem ugrabio vlast. Pet godina kasnije to članstvo je obnovljeno, kada je Mušaraf pristao da se povuče sa položaja komandanta vojske, ali on to još uvek nije učinio.

XS
SM
MD
LG