Linkovi

SAD pozdravile obećanje Mušarafa i apelovale za okončanje vanrednog stanja


Američki državni sekretar Kondoliza Rajs pozdravila je obećanje predsednika Mušarafa da će održati izbore početkom januara i odreći se svog položaja u vojnim snagama. Medjutim, ona je takodje upozorila da se vanredno stanje koje je on uveo mora okončati.

Državni sekretar Kondoliza Rajs je rekla da su obećanja koja je danas uputio predsednik Pervez Mušaraf dobrodošla:

«Smatram da je činjenica da će izbori biti odžani vrlo brzo pozitivan element. Takodje je pozitivno što je predsednik rekao da će se odreći položaja u vojnim snagama. To je od suštinske važnosti za povratak Pakistana na demokratsku stazu.»

Medjutim, ona je istovremeno naglasila da još mnogo toga tek treba učiniti.

«Mi takodje smatramo da vanredno stanje mora biti ukinuto što je pre moguće.»

Tokom gostovanja u TV programu mreže ABC, Kondoliza Rajs je odbacila kritiku da je administracija predsednika Buša previše popustljiva prema predsedniku Mušarafu. Ona je rekla da je Pakistan saveznik i prijatelj i da prolazi kroz izuzetno teške okolnosti i dodala kako je ispravno da Sjedinjene Države savetuju i ubedjuju. Takodje je naglasila da je, koliko god sada stvari deluju uznemirujuće, Pakistan otišao daleko od 1999. kada je Pervez Mušaraf došao na vlast vojnim pučom.

«Ovo nije savršena situacija. Pakistan je zemlja koja se veoma udaljila od 1999. godine i vojni puč se daleko odmakao od 2001, kada je obećao da će iskoreniti ekstremizam. Medjutim, ovo nije savršena situacija i niko ne sugeriše da jeste.»

Neki članovi američkog Kongresa su apelovali na pakistanskog predsednika da podnese ostavku. Medjutim, Kondoliza Rajs je rekla da fokus ne bi trebalo da bude na pojedincu, već na potrebi da se održe slobodni i pošteni izbori. Ona je istakla da je administracija predsednika Buša u bliskom kontaktu sa predsednikom Mušarafom, baš kao i presdednik Senatskog odbora za odnose sa inostranstvom, demokrata Džozef Bajden iz Delavera. Senator Bajden – koji se takmiči za položaj u Beloj kući – izjavio je za mrežu CNN da je nedavno razgovarao sa Pervezom Mušarafom:

«Mušaraf me je pozvao pre šest dana. Dugo smo razgovarali. On mi je nagovestio da će izbori biti održani u roku od 60 dana i da će napustiti položaj u vojsci što pre bude moguće i to pre izbora. Takodje je rekao da će vanredno stanje biti ukinuto.»

Senator Bajden je potom naglasio da je ukidanje vanrednog stanja od ključne važnosti, zaključivši da bez toga, ima malo nade za onu vrstu podele vlasti koja je potrebna za procvat demokratije u Pakistanu.

XS
SM
MD
LG