Linkovi

Predsednik Buš apeluje za kongresnu akciju za finansiranje za rat 


Predsednik je uputio Kongresu zahtev za 50 milijardi dolara dodatnih sredstava za vojne troškove. On kaže da su ta sredstva potrebna odmah:

«Odgovornost članova Kongresa je jasna. Oni ne bi trebalo da odu kući za božićni praznik dok ne odobre vojnicima u prvim borbenim redovima sredstva koja su im potrebna.»

U govoru poslovnim liderima u Indijani, predsednik je priznao protivljenje Kongresa politici u Iraku. Medjutim, on je jasno stavio do znanja da zakonodavci imaju obavezu da pruže vojsci resurse potrebne u jeku tekućeg konflikta.

«Niko ne voli rat. To razumem. Razumem i to da neki kritikuju odluke koje sam donosio, i to je u redu. Medjutim, kakav god da je njihov stav prema ratu, trebalo bi da možemo da se složimo da naši vojnici zaslužuju punu podršku nas u Vašingtonu

Protivnici rata u Kongresu su dugo navodili visoke troškove rata u smislu američkih ljudskih žrtava. Ali sada ih zabrinjava i njegova cena u dolarima.

Demokrate u dvodomnom Odboru za ekonomiju ističu da većina Amerikanaca ne zna koliki su, kako ih oni zovu, «skriveni troškovi rata.» Neposredno pre predsednikovog govora u Indijani oni su izdali izveštaj da je cena tog rata za period od 2002. do 2008. mogla da bude približno dvostruko veća od 804 milijarde dolara koje je predsednik do sada tražio. Takodje podvlače da ta cifra ne obuhvata velike dugoročne troškove poput otplate kamate za ratni dug. Senator Čarls Šumer iz pomenutog odbora navodi da je rat u Iraku i Avganistanu do sada koštao poreske obveznike 1600 milijardi dolara.

«Znamo da nas ogromni troškovi rata sve više guraju u dug

Na konferenciji za štampu na Kapitol Hilu, Šumer je upozorio da će u ratne dugove biti zaglibljena ne samo posleratna već i naredne generacije.

«Ne samo mi iz generacije bejbi bumera već i naša deca i unuci još dugo će plaćati za ovaj rat. Ovaj izveštaj jasno pokazuje da su troškovi naše zemlje u izgubljenim životima i dolarima tragično neprihvatljivi

Kongresni izveštaj je sastavljen bez učešća republikanaca iz pomenutog odbora. Bela kuća ga je odbacila kao politički motivisan. Predsednikov zahtev za dodatna sredstva namenjena ratu će prema očekivanjima, biti razmatran danas u Prestavničkom domu i neke demokrate kažu da će iskoristiti ovu priliku da još jednom izvrše pritisak za povlačenje trupa.

XS
SM
MD
LG