Linkovi

Islamabad: Pakistanske vlasti odredile Benazir Buto sedmodnevni kućni pritvor


Pakistanske vlasti odredile su večeras bivšoj premijerki i vodji opozicije Benazir Buto sedmodnevni kućni pritvor i zabranile joj da učestvuje na sutrašnjem protestu. Benazir Buto pozvala je sve Pakistance da se priključe protestnoj povorci protiv uvodjenja vanrednog stanja u toj zemlji. Ona je obećala da neće odustati od protesta čak i ako policija pokuša da je zaustavi.

Bivši premijer namerava da sutra predvodi trodnevnu ili četvorodnevnu povorku automobila od Lahora do Islamabada, zahtevajući da predsednik Pakistana Pervez Mušaraf napusti funkciju prvog čoveka vojske, ukine vanredno stanje i oslobodi hiljade uhapšenih advokata i aktivista opozicije. Policija je upozorila da postoji opasnost od pokušaja ubistva Benazir Buto, poput onoga na skupu prošlog meseca prilikom njenog povratka u zemlju posle osmogodišnjeg izgnanstva. U tom napadu poginulo je 139 ljudi.

Policija je prvo upozorila da će zaustaviti konvoj, kao što je u petak sprečila i protest u Ravalpindiju, kada je Buto zadržana veći deo dana u kućnom pritvoru. Visoki policijski zvaničnik u Lahoru, rekao je, medjutim, da nema naredjenja da zaustavi protestni konvoj.

Mušaraf je uveo vanredno stanje 3. novembra, pravdajući ga time da se sudstvo meša u upravljanje zemljom i da ometa borbu protiv pobunjenika. Analitičari smatraju da je glavni cilj Mušarafa zapravo bio da spreči Vrhovni sud da proglasi nevažećom njegovu pobedu na izborima za predsednika zemlje, 6. oktobra. On je pre dva dana rekao da će opšti izbori biti odrzani 9. januara, ali nije naveo kada će biti ukinuto vanredno stanje u toj zemlji.

XS
SM
MD
LG