Linkovi

Ekolozi se nadaju da će bogatije zemlje prihvatiti obavezu smanjenja zagadjenja


Stručnjaci iz oko 140 zemlja okupili su se ove nedelje u Valensiji da bi sintetizovali prethodne izveštaje o globalnom zagrevanju, koje su objavljivali ranije ove godine i izradili nov izveštaj koji će biti objavljen u petak. Pomenuti stručnjaci su deo međunarodnog tela eksperata nazvanog Međuvladin panel o klimatskim promenama, koje je dobilo ovogodišnju Nobelovu nagradu za mir zbog svog rada na globalnom zagrevanju.

Pomenuta konferencija se održava uoči ključnih razgovora o klimatskim promenama, koji treba da se održe u decembru, na Baliju, u Inoneziji. Očekuje se da će predstavnici vlada razmotriti mogućnost izrade sporazuma koji bi nasledio takozvani protokol iz Kjota, sklopljen 1990. godine, o smanjenju emisija gasova koji doprinose zagrevanju prirodne sredine. Protokol iz Kjota ističe 2012. godine.

Mada se ekolozi pozitivno izražavaju o Međuvladinom panelu o klimatskim promenama, neki od njih, kao što je stručnjak Svetskog fonda za floru i faunu, Stiven Singer, smatraju da je panel već izgubio korak sa aktuelnim razvojem događaja.

Već smo svedoci objavljivanja novih naučnih podataka, poslednjih par meseci koji nam govore da je, na žalost, obazrivi i konzervativni Međuvladin panel o klimatskim promenama već istorija. Svedoci smo rekordnog otapanja leda na Arktika, 10 puta većeg u poređenju sa prosekom u poslednjih 10-15 godina. Videli smo, na iznenađenje mnogih, da okeani sadrže daleko više ugljen-dioksida, nego što smo mislili ranije.”

Ali Singer kaže da izveštaji Međuvladinog panela o klimatskim promenama još uvek imaju ogroman politički značaj i dodaje kako se nada da će ih predstavnici zemalja-učesnica imati na umu kada se idućeg meseca budu sastali na Baliju.

Svetski fond za floru i faunu nada se da će, nakon konferencije na Baliju, doći do dogovora o dugoročnom smanjenju oslobađanja gasova u industrijalizovanim zemljama, za oko 30 odsto, do 2020. godine, istovremeno uzimajući u obzir sve veće količine tih gasova koje će oslobađati zemlje u razvoju“.

Ekolozi se posebno nadaju da će bogatije zemlje, kao što su SAD, koje nisu ratifikovale Protokol iz Kjota, peuzeti vodeću ulogu u prihvatanju obaveznog smanjenja emisija i postati primer za ugled sve krupnijim prljavim industrijama, kao što su Kina i Indija, da slede njihov primer.

XS
SM
MD
LG