Linkovi

Moderna varijanta Puta svile povezuje Centralnu Aziju i Evropu


Kina i sedam centralno azijskih zemalja, dogovorile su se da izgrade modernu varijantu istorijskog Puta svile, u nadi da će Centralna Azija ponovo postati vitalna tranzitna ruta za trgovinu izmedju Azije i Evrope.

Do srednjeg veka, mreža trgovinskih ruta poznata kao Put svile, bila je važna ekonomska arterija koja je povezival Kinu i Evropu preko centralne Azije. Danas manje od jednog procenta trgovine izmedju Azije i Evrope ide kopnom preko centralne Azije. Glavni razlozi su siromašna transportna infrastruktura i komplikovane pogranične i carinske procedure. To se sada menja. Kina i sedam Centralno azijskih zemalja – uključujući Avganistan, Uzbekistan i Mongoliju – dogovorile su se o strategiji u vrednosti od 18 milijardi dolara za popravku mreže puteva u regionu i železničkih veza u narednih 10 godina. Šon O'Saliven, direktor centralnog i zapadno azijskog departmana Azijske banke za razvoj, koja obezbeđuje deo finansija za taj projekat, ističe da je svrha novog Puta svile obezbedjenje direktnije rute izmedju Istoka i Zapada.

«Ideja je da roba, umesto da ide oko centralno azijskog regiona, morem ili na severu – tranšibirskom železnicom, uz pomoć saradnje, bolje infrastrukure, kao i boljih graničnih procedura i koordinacije, bude transportovana ravnom linijom.»

O’Saliven navodi da ovaj projekat neće slediti istovetne rute od Kine do Evrope, koje je pratio drevni Put svile. Umesto toga plan je da se razvije šest koridora koji ne samo što se protežu od istoka ka zapadu, nego i od severa ka jugu, povezujući centralno azijske republike, Rusiju i Kinu sa južnom Azijom i zemljama Persijskog zaliva.

«Jedna od osnovnih karakteristika centralne Azije i okolnih zemalja je da većina nema more. Veoma je važno otvoriti koridor na primer na jugu - prema moru preko Avganistana.»

Otprilike polovinu sredstava za taj projekat će obezbediti osam zemalja angažovanih u projektu, dok će ostatak obezbediti Azijska banka za razvoj i duge multinacionalne organizacije.

XS
SM
MD
LG