Linkovi

Profil Bila Ričardson kandidata demokrata za položaj predsednika


Tri dobro poznata predsednička kandidata su cele godine vodila u anketama sprovedenim medju verovatnim biračima Demokratske stranke. U američkoj politici međutim postoji tradicija pojavljivanja takozvanog «autsajderskog» kandidata koji se takmiči za nominaciju svoje stranke. Ove godine, čovek koji će najverovatnije privući posebnu pažnju među demokratama je Bil Ričardson - guverner Nju Meksika, još uvek nedovoljno poznat edju biračima širom zemlje. Pa ipak, stručnjaci kažu da je on možda najkvalifikovaniji demokratski kandidat za položaj predsednika.

Čak i pre nego što je u maju zvanično objavio da se kandiduje za predsednika, guverner Nju Meksika Bil Ričardson je priznao da njegov izbor nije verovatan. Medjutim, on se ne predaje lako.

”Ja sam sa američkog Zapada. To je novo plodno tle za demokratsku stranku.“

”On je nepobediv. Neverovatno je da demokrate to nisu shvatile“, kaže politikolog Leri Sabato.

On smatra da bi Ričardson bio savršeni kandidat za predsedničke izbore novembra 2008. Sabato ističe da on ne samo da je dokazani pobednik u jednoj zapadnoj američkoj državi, nego mu hispanski koreni obezbeđuju dopadljivost među pripadnicima zajednice koja stiče sve veću izbornu moć.

Bil Ričardson se rodio u Sjedinjenim Državama, ali mu je otac iz Nikaragve, a majka iz Meksika.

”Dok sam rastao, nisam znao da li sam Amerikanac ili Meksikanac. Sanjao bih na španskom, a povremeno sam mislio na engleskom“, kaže on.

Ričardson je izabran u Kongres 1980. i ovde se vidi kako dovija aplauz članova Kongresa iz obe stranke, posle jednog od svojih diplomatskih pogodaka. Kao specijalni izaslanik, obezbedio je oslobađanje talaca iz nekoliko zemalja – među kojima su i Severna Koreja i Irak – dok je bio američki ambasador u Ujedinjenim nacijama i posle toga. Krajem 1990-tih, postao je sekretar za energetiku u administraciji demokratskog predsednika, podseća Leri Sabato, koji vodi Centar za politiku Univerziteta države Virdžinije.

”Ako demokrate nominuju Bila Ričardsona, Republikanci će vam privatno reći da su izbori završeni. Oni znaju da će od njega da izgube. Njegov položaj je savršen“, kaže Sabato.

Ričardson u pogledu pojedinih pitanja nije u potpunosti usvojio dogmatske stavove nijedne stranke. Na primer, podržavanje prava na posedovanje oružja se dopada konzervativcima na zapadu zemlje, koji često glasaju za republikance. Pa ipak, u pogledu američkih trupa u Iraku, on je usvojio stav levog krila svoje stranke.

”Sada u Iraku imamo 160 hiljada vojnika. Time je obuhvaćeno i 30 hiljada dodatnih vojnika koji su upućeni kao pojačanje. Sve bih ih vratio kući“, kaže on.

Ričardson je vodio agresivnu kampanju u Ajovi, državi koja tradicionalno prva glasa za predsedničkog kandidata na primarnim izborima. Pa ipak, u najnovijim anketama i dalje je na četvrtom mestu, kaže Stjuart Rotenberg, koji prati politiku kao osnivač jedne istaknute nacionale političke publikacije.

”Njegov problem je to što očigledno nema svoje mesto medju demokratskim biračima. Osamdeset pet odsto Demokrata kaže da je zadovoljno kandidatima“, kaže Rotenberg.

U većini anketa vodi senatorka Hilari Klinton, a senator Barak Obama je iza nje. Ako jedno od njih posrne, politički analitičari smatraju da je bivši senator iz Severne Karoline Džon Edvards u dobroj poziciji da napreduje sa trećeg mesta. Ričardson shvata da bi u državama u kojima se održavaju rani primarni izbori morao bolje da prodje nego što se predvidja. Demokrate u Nevadi će biti prve među državama na zapadu koje će da se opredeljuju za svog kandidata.

Bil Ričardson je samo dva meseca udaljen od važnog testa - stranačkih skupova u Ajovi zakazanih za 3. januar.

XS
SM
MD
LG