Linkovi

Američki veterani medju beskućincima uprkos vladinoj inicijativi


Predsednik Buš kaže da je njegova administracija povećala fondove namenjene američkim veteranima za više od dve trećine. Medjutim, jedna studija objavljena ove nedelje ukazuje da je svaki četvrti beskućnik u Americi - bivši vojnik. Najmanje 1500 beskućnika je iz ratova u Avganistanu i Iraku koji su još u toku.

Danas je u Sjedinjenim Državama Dan veterana, praznik na koji se sećamo i slavimo one koji su služili u vojsci. Medjutim, ovonedeljna studija neprofitnog Nacionalnog saveza za okončanje beskućništva, ukazuje da mnogi bivši američki vojnici sada čine 25 odsto beskućnika u zemlji. Još više zabrinjava to što je tim izveštajem utvrdjeno da beskućnici nisu samo stariji veterani, već i mladi koji su se tek vratili iz borbi u Iraku i Avganistanu, što signalizuje da bi ovaj problem mogao biti sve veći. Predsednik Buš kaže da zemlja ima svetu dužnost da se stara o svojim veteranima. On ističe da je njegova administracija povećala troškove za vetarane i apeluje na Kongres da brzo odobri zakonski predlog o troškovima kojim bi se pokrili programi za bivše pripadnike vojske.

«U mojoj administrciji, federalni troškovi za naše veterane su povećani za više od dve trećine. Povećali smo troškove za lečenje još milion veterana, uključujući stotine hiljada koji se vraćaju iz Avganistana i Iraka. Takodje smo povećali pomoć veteranima koji su beskućnici širom zemlje.»

U svom redovnom nedeljnom radio govoru, predsednik je apelovao na Kongres u kojem većinu čine demokrate, da odobri zakon kojim bi se pomoglo veteranima, uključujući zakonski predlog kojim se odvajaju dodatna srestva za njihovu zdravstvenu negu i smeštaj. Predstavnik demokratske stranke Džo Sestak iz Pensilvanije, penzionisani general sa tri zvezdice, podvukao je predanost svoje stranke veteranima u tradicionalnom radio odgovoru demokrata. On je govorio o zakonu koji njegova stranka podržava.

«Kongres koji je promenio smer je podrzao važan zakon za povećanje budžeta namenjenog veteranima za šest zarez sedam milijardi dolara, što je najveće povećanje u 77-godišnjoj istorji Administracije veterana. Takodje je izglasano povećanje troškova namenjenih medicinskoj nezi vetarana u vrednosti od četiri zarez četiri milijarde dolara uključujući dodatnih 600 miliona dolara za nove inicijative za mentalno zdravlje i posttraumatski stres.»

Amerika ima 24 miliona veterana. Fiskalne 2007. godine vlada je izdvojila 80 milijardi dolara na programe za veterane, uključujući gotovo 35 milijardi dolara za njihovu zdravstvenu negu.

XS
SM
MD
LG