Linkovi

Predsednik Džordž Buš kaže da Pervez Mušaraf obećava pozitivne korake


Predsednik Buš je izjavio da je general Pervez Mušaraf preduzeo «pozitivne korake» obećanjem da će ukinuti vanredno stanje , podneti ostavku na položaj glavnokomandujućeg armije i održati izbore početkom naredne godine.

Predsednik Buš je rekao da još uvek veruje generalu Mušarafu primetivši da je pakistanski predsednik stao na sranu Vašingtona nakon terorističkih napada septembra 2001.godine na Sjedinjene Države i dokazao se kao dobar saveznik u ratu protiv terorizma, izvodjenjem nekoliko lidera Al Kaide pred lice pravde.

«Mnogi od tih ljudi su mislili da mogu da pronadju bezbedno utočište u Pakistanu. To se ne bi desilo da predsednik Mušaraf nije održao reč. On u potpunosti razume opasnosti Al Kaide.»

Predsednik je to izjavio juče na konfrenciji za štampu na njegovom tekaškom ranču sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel koja je doputovala u posetu. Američki predsednik se uzdržao od kritike pakistanskog lidera, rekavši samo kako se nada da će general Mušaraf poštovati svoje obećanje o suspenziji vanrednog stanja, što će omogućiti ponovnu uspostavu demokratije.

«Brinem za pakistanskih narod, koji treba da se vrati u normalu što je pre moguće. Predsednik Mušaraf je rekao da će skinuti uniformu i da će biti održani izbori nakon nove godine. Takodje se nadamo da će suspendovati dekret o vanrednom stanju da bi omogućio svom društvu koje je na putu demokratije, da se vrati na taj put.»

Predsednik Buš je dodao kako general Mušaraf deli sa Amerikom cilj iskorenjenja Al Kaide i istakao da je saradnja izmedju dve zemlje neophodna za postizanje tog cilja. Pakistan je pogodjen nemirima od kako je general Mušaraf pre nedelju dana proglasio vanredno stanje, insistirajući da nema izbor do da agresivno izvrši pritisak na islamske ekstremiste i sudove u zemlji koji po njemu podrivaju stabilnost. Mušarafove mere uglavnom imaju za cilj njegove političke pravosudne i medijske kritičare uključujući liderku opozicije Benazir Buto. Bivša premijerka Buto je provela prekjučerašnji dan u kućnom pritvoru. Ranije juče Mušarafova vlada je najavila planove o ukidanju vanrednog stanja u roku od mesec dana. General Mušaraf je rekao da će parlamentarni izbori biti održani 15 februara, odnosno mesec dana kasnije no što je prvobitno zakazano.

XS
SM
MD
LG