Linkovi

Lider opozije Benazir Buto stigla u Lahor odakle će predvoditi protestnu povorku


Liderka opozicije i bivša pakistanska premijerka Benazir Buto stigla je danas u Lahor gde se ove nedelja planira protestni skup protiv vanrednog stanja koje je prošle nedelje uveo predsednik general Pervez Mušaraf. Po dolasku Buto u grad, više stotina pristalice njene Narodne partije pozdravilo ju je uzvicima "Premijerka Benazir!" i "Živela Buto!".

Buto namerava da u utorak predvodi pvorku vozila ka Islamabadu sa zahtevom da Mušaraf podnese ostavku kao šef armije, okonča vanredno stanje, ponovo uspostavi ustavni poredak i oslobodi hiljade ljudi pritvorenih tokom vanrednog stanja. Policija je najavila da će blokirati konvoj vozila, kao što je i sprečila protestni skup u gradu Ravalapindi u petak kada je Buto provela dan u kućnom pritvoru.

"Ovde sam zbog demokratije", poručila je Buto stigavši na aerodrom u Lahoru gde ju je dočekalo više stotina aktivista i pristalica.

Mušaraf je pod pritiskom SAD rekao da će parlamentarni izbori u Pakistanu biti održani 9. januara kako je planirano i na čemu je Buto insistirala. Mušaraf je, medjutim, danas rekao i da će vanredno stanje ostati na snazi kako bi se osigurali pošteni i slobodni izbori.

XS
SM
MD
LG