Linkovi

Gradjani Kosova nezadovoljni radom privremenih i medjunarodnih institucija


Bez razlike na nacionalnu pripadnost, gradjani Kosova nezadovoljni su radom privremenih i medjunarodnih institucija i opštim stanjem, stoji u saopštenju američke misije u Prištini nakon istraživanja sprovedenog od strane UNDP.

Anketa u kojoj je u proteklom periodu učestvovalo 1.296 ispitanika pokazuje da su gradjani Kosova pretežno nezadovoljni ekonomskom, politickom i bezbednosnom situacijom. Glavni predstavnik UNDP na Kosovu, Frode Mauring navodi da anketa obavljena oktobra meseca pokazuje,da je poverenje gradjana u rad UNMIK-a i KFOR-a opalo za deset procenata a da je samo 18 odsto ispitanika podržalo rad lokalnog pravosudja dok ostali pokazuju totalno ne poverenje u ovu instituciju.

"Istraživanje je potvrdilo da vise od 50 odsto Srba neće izaći na predstojeće izbore dok 51 odsto Albanaca već zna za koga će glasati",zakljucio je Frode Mauring.

A ministar inostranih poslova Irske, Dermot Ahern,izjavio je u Prištini da će Evropska unija nakon 10. decembra doneti odluku o konačnom statusu Kosova. Nakon sastanka sa kosovskim predsednikom Fatmirom Sejdiuom, Ahern je izrazio nadu da će zemlje članice Unije biti jedinstvene o pitanju statusa Kosova. On je kazao da je stanje na Kosovu od velike važnosti za Evropu i da je zapravo upoznavanje sa opštom situacijom na terenu jedan od glavnih razloga njegovog dolaska na Kosovo.

"Za nas je od velike važnosti da region Balkana ostane stabilan, zato smo toliko i posvećeni njemu i kosovskom pitanju', precizirao je Ahern uz zakljucak da"je perspektiva balkanskih zemalja u Evropskoj Uniji".

Kosovski predsednik Fatmir Sejdiu potvrdio je spremnost kosovskih institucija da upotpunosti saradjuju sa medjunarodnom zajednicom, ponavljajući stav da nezavisnost Kosova nema alternativu i da je upravo to jedino prihvatljivo rešenje za stabilnost i mir u regionu.

Na Kosovu je duz granice sa Makedonijom lokalna policija u saradnji sa medjunarodnim vojnim snagama podigla nivo bezbednosti zbog akcije hapsenja "kriminalne grupe Ljirima Jakupija u podnozju Sar planine",potvrdio je Glasu Amerike portparol KPS,Veton Eljsani.

XS
SM
MD
LG