Linkovi

Islamabad: Benazir Buto se spridružila protestima protiv vanrednog stanja


Policija je jutros ublažila bezbednosni kordon oko lokalne rezidencije Benazir Buto i dozvolila joj da se kreće po gradu i sastaje sa demonstrantima i zvaničnicima svoje partije.

Na parkingu jedne privatne televizijske stanice, na kojem su stotine novinara skandirale sa crnim florom oko ruke koji simbolizuje smrt nezavisne štampe, Benazir Buto je rekla da zajedno sa svojom partijom stoji uz slobodne medije.

«Pakistanska narodna partija i ja smo uz njih u njihovoj borbi za slobodu», rekla je ona.

Većina nezavisnih radio i televizijskih stanica u Pakistanu i dalje ne emituje program, a neki od listova su cenzurisani. Međutim proteklih dana, državna televizija je emitovala izveštaje o govorima bivše premijerke, što nagoveštava spremnost vlade da izvesti o njenim pokušajima da organizuje proteste. Pakistanski državni tužilac je danas objavio da će vanredno stanje biti ukinuto za mesec dana. Međutim, zvaničnici partije Benazir Buto traže da se ono ukine odmah i da se obnove osnovna ljudska prava. Iako je policija danas dozvolila bivšoj premijerki da se slobodno kreće po većem delu prestonice, postavljene su i neke granice. Ona je pokušala da poseti bivšeg vrhovnog sudiju Iftikara Čaudrija – koji je simbol opozicije otkako je smenjen prošle subote. Policija je međutim zaustavila njen automobil na prilazima kući bivšeg vrhovnog sudije. Okružena pristalicama, novinarima i stotinama pripadnika specijalne policije, Benazir Buto je zatražila da sudija Čaudri bude vraćen na dužnost.

Ona je rekla da bi snage bezbednosti, umesto što zatvaraju najviše sudije u zemlji, trebalo da pokušaju da zatvore protalibanske ekstremiste, kao što je mula Fazlula, čije pristalice su proteklih nedelja zauzele gradove u Severozapadnoj graničnoj pokrajini. Benazir Buto je rekla da se povećava koalicija opozicionih organizacija koje se protive generalu Pervezu Mušarafu, predsedniku i suspendovanju Ustava. Ona je apelovala na sve Pakistance da se u utorak pridruže maršu od Lahorea do Islamabada. Organizatori kažu da očekuju veliku podršku koja će doprineti formiranju opozicione koalicije. Reagovanje vlasti na marš će biti važan pokazatelj spremnosti vlade da toleriše drugačije mišljenje. Policija je uspešno sprečila jučerašnji masovni protest u Ravalpindiju. Ako vlada reši da spreči najavljeni marš u utorak, organizatori verovatno neće biti u stanju da izvedu veći broj demonstranata na ulice.

XS
SM
MD
LG